Η πόλη της Αθήνας, διεθνής τουριστικός προορισμός για την ιστορία της και τα αρχαία μνημεία της, αποκτά στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ιστορικού της κέντρου, νέα, σύγχρονα “μνημεία”. Ο τομέας της φιλοξενίας συνάντησε την τέχνη και ανέδειξε το Monument Hotel.

Το νέο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης, είναι ένα έργο τέχνης το ίδιο καθότι φέρει τη σφραγίδα του μεγάλου αρχιτέκτονα του νεοκλασικισμού, Ερνέστο Τσίλλερ.

 

Χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο και Νεότερο Μνημείο, το Monument στεγάζεται σε ένα μοναδικής αισθητικής κτίριο που σχεδίασε το 1880 ο περίφημος αρχιτέκτονας.

 

Η μεταμόρφωση είναι συγκλονιστική: ένα από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με μοναδικά ζωγραφισμένες οροφογραφίες, παίρνει νέα ζωή ως μικρό ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής εννέα δωματίων.

 

Η διαλεκτική σχέση νέου και παλιού, αποδίδεται τόσο στους κοινούς χώρους όσο και στα δωμάτια φιλοξενίας με υψηλούς αισθητικά τόνους. Οι συντηρητές που ανέλαβαν το έργο, διατήρησαν το αυθεντικό αλλά και το μεταγενέστερο, καταγράφοντας το πώς το παρελθόν μπορεί να συνυπάρξει με το σύγχρονο design.  Αποκάλυψαν σταδιακά -μέσα σε τρία έτη αναπαλαίωσης και εργασίας- το μοτίβο των οροφογραφιών και των γύψινων διακόσμων που χρονολογούνται από την δημιουργία του κτιρίου το 1881. Η οικία Σταθοπούλου, ιδιοκτησία πλούσιου Αθηναίου μεγαλέμπορου, βρήκε μετά από χρόνια εγκατάλειψης την αρχική της ταυτότητα που είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης.

 

Οι χώροι του ξενοδοχείου

Στα δωμάτια του ξενοδοχείου, τα οποία έχουν το κάθε ένα τη δική του οροφογραφία, κάθε νέα υψηλής αισθητικής προσθήκη στο εσωτερικό σε σχέση με το προϋπάρχον κέλυφος, αναδεικνύει

το παλιό και τιμά το σύγχρονο.

Τα στοιχεία που συντηρήθηκαν έδωσαν αφορμές για να καθοριστούν τα χρώματα στο σαλόνι-lounge, στην ξύλινη σκάλα που ενώνει τους ορόφους -η οποία είναι από μόνη της έργο τέχνης- καθώς και σε κάθε δωμάτιο όπου με βάση το εκάστοτε ταβάνι, επιλέχθηκαν τα χρώματα της τεχνοτροπίας των τοίχων και τα σύγχρονα έπιπλα τα οποία έρχονται σε διάλογο με το νεοκλασικό.

Το ένατο δωμάτιο στο δώμα χαίρει της μοναδικής θέας τόσο των αυθεντικών ακροκεράμων που στολίζουν το κτίριο σε κοντινό πλάνο πάνω από την πλατεία του Αγίου Δημητρίου, όσο και της μαγική θέα της Ακρόπολης στο βάθος.

Οι άξονες και τα ταβάνια του σπουδαίο νεοκλασικού  οικοδομήματος και η αριστουργηματική του αισθητική διαφαίνεται και στις τοξωτές πόρτες οι οποίες διατηρήθηκαν ακέραιες.

Ο κάθε φιλοξενούμενος κερδίζει -μαζί με την άρτια αισθητική – και τη μοναδική ευκαιρία ενός  ιδιωτικού χώρου, ακόμη και στον καθιστικό χώρο. H ζεστή αίσθηση φιλοξενίας ενισχύεται καθώς απολαμβάνουμε τη συμφωνία του πλούσιου ζωγραφικού διακόσμου στις οροφές και την αριστοτεχνία κατασκευής των επώνυμων αλλά και χειροποίητων επίπλων.

Μία υπέροχη νότα υπηρεσιών του Monument Hotel είναι ο χώρος ευεξίας που διαθέτει, εντός του οποίου spa, σάουνα και χώρος μασάζ προσφέρουν μοναδική αίσθηση χαλάρωσης χάρη στις αναζωογονητικές θεραπείες που προσφέρει.

 

Το Μοnument Hotel συνδυάζει το μεγαλείο του Αθηναϊκού παρελθόντος με το παρόν, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό μνημείο που κατάφερε να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου μέχρι που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του για να επιστρέψει στον κόσμο με μια νέα, φρέσκια ταυτότητα.

Oι ένοικοι απολαμβάνουν τις μοναδικές υπηρεσίες του αλλά και οι περαστικοί στο κέντρο της πόλης σταματούν και θαυμάζουν το εξωτερικό και την υπέροχη πρόσοψη με τη χαρακτηριστική τοξοστοιχία. Η αφήγηση της πόλης, η νέα βιωματική ματιά, η σύζευξη ιστορίας, η κληρονομική παρακαταθήκη αρχιτεκτονικής του Ερνέστο Τσίλλερ και η σύγχρονη αστυγραφία είναι αυτή που κάνει το Μοnument Ηotel ένα συναρπαστικό προορισμό φιλοξενίας, μία νέα αστική αντίληψη φιλοξενίας.

Μαργαρίτα Καταγά

 

*Eυχαριστούμε την κυρία Ελένη Χατζηϊωάννου, Hotel Manager, Monument Hotel, για την ξενάγηση στους χώρους φιλοξενίας

 

Monument Hotel Athens

Καλαμίδα 11

10554 Αθήνα, Ελλάδα

+30 21 0324 1425

https://www.monumenthotelathens.com/el/