Monument Hotel Athens – Ιστορία Περιοχής Ψυρρή

AΘΗΝΑ

-

Ήδη από το 19ο αιώνα η συνοικία Ψυρρή ήταν από τις πιο «ζωντανές» της Αθήνας. Στους δρόμους της κυκλοφορούν τεχνίτες που εργάζονταν στα εργαστήρια της περιοχής, αστοί που είχαν τις κατοικίες τους στη γειτονιά, ευρωπαίοι επισκέπτες που διέμεναν στα πανδοχεία της περιοχής, αγωνιστές της επανάστασης, κάτοικοι της επαρχίας που έρχονταν στην Αθήνα.

Οι συνεχείς αλλαγές στο πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας και η δημιουργία νέων συνοικιών, οδήγησαν στη σταδιακή παρακμή της γειτονιάς. Έτσι, στα τέλη του 19ου αιώνα το Ψυρρή έγινε η βάση των γνωστών «κουτσαβάκηδων» που δρώντας στην παρανομία, με απειλές, βία και εκβιασμούς,  προκαλούσαν πολλά προβλήματα στην κοινωνική ζωή της πόλης. Το τέλος της δράσης τους ήρθε τα τέλη του αιώνα προκείμενού η Αθήνα να είναι έτοιμη να διοργανώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν στην Αθήνα στη διάρκεια του 20ου αιώνα, η συνοικία του Ψυρρή διατήρησε τον χαρακτήρα του ως μια γειτονιά του κέντρου της πόλης, πολύ κοντά στις πλατείες Μοναστηρακίου και Αγίας Ειρήνης. Η κεντρική πλατεία της συνοικίας, η Πλατεία Ηρώων, έχει πάρει την ονομασία της από τους δύο κεντρικούς δρόμους που οδηγούσαν σε αυτή, την οδό Μιαούλη και την οδό Καραϊσκάκη.

Στην πλατεία βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων. Το αρχικό κτίσμα ήταν του 11ου αιώνα αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν προσθήκες ώστε να μπορεί να καλύψει τις νέες ανάγκες της ενορίας.

Ο ναός έχει συνδεθεί με την Επανάσταση καθώς αποτελούσε σημείο συνάντησης των αγωνιστών, έγινε χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών και σε αυτόν έχει ταφεί και ο φρούραρχος της Ακρόπολης, Παναγιώτης Κτενάς. Στον περίβολο του ναού σώζεται ακόμα το καμαράκι όπου για μεγάλο διάστημα διέμενε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο οποίος μάλιστα έψελνε στο ναό.

Ένας ακόμα βυζαντινός ναός της περιοχής ήταν ο ναός της Αγίας Ελεούσης. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση, αποφασίστηκε στη θέση της να ανεγερθεί το Κακουργιοδικείο της νέας πρωτεύουσας σε σχέδια που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Christian Hansen. Ο ναός δεν κατεδαφίστηκε πλήρως και παραμένει ακόμα και σήμερα «κρυμμένος» στο ισόγειο του νεοκλασικού που τώρα στεγάζει τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ανάμεσα στα πολλά νυχτερινά μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα καταλύματα, η ιστορία συνεχίζει να είναι παρούσα στα νεοκλασικά κτίρια και στις παλιές μικρές οικίες του Ψυρρή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *