Ιστορία Ξενοδοχείου

Το 1978 ένα όραμα του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Αντωνίου Μουσαμά, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Σε ιδιόκτητο οικόπεδο, μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για το κτίσιμο ενός από τα πλέον σύγχρονα για την εποχή του ξενοδοχεία στην Αθήνα, του Holiday Inn Athens στην οδό Μιχαλακοπούλου 50 στα Ιλίσια.

 

Ο Αντώνιος Μουσαμάς, ιδιοκτήτης των ομώνυμων Λατομείων στην Αθήνα και μετέπειτα του ξενοδοχείου Lycabettus στην οδό Βαλαωρίτου στην Αθήνα, προσβλέπει σε κάτι νέο για τα ελληνικά δεδομένα, φέρνοντας μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο, την Intercontinental Hotels Group (Six Continents) για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 193 δωμάτια και περίπου 2.500 τ.μ. χώρους για αίθουσες, εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. με δυνατότητα φυσικού φωτισμού.  Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ξενοδοχείο σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του είναι η πρωτοπορία του σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα το Holiday Inn ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα που εφάρμοσε το σύστημα ISO 9001, το οποίο καθιερώθηκε αργότερα σε όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, ως ένδειξη ανώτερης ποιότητας υπηρεσιών. Επίσης ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που εγκατέστησε το υβριδικό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας, η οποία λειτούργησε το 2010-2011. Χρειάστηκαν 8 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να υιοθετηθεί αυτή η καινοτόμα τεχνολογία σε μεγάλο μέρος της ξενοδοχειακής αγοράς της Ελλάδος. Πολλαπλές είναι και οι καινοτομίες, ειδικά στον τεχνολογικό εξοπλισμό, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο ξενοδοχείο στο τμήμα των εκδηλώσεων και των συνεδρίων.

 

Ιστορία ανοικοδόμησης κτηρίου

Το 1978 μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για την κατασκευή του ξενοδοχείου στην οδό Μιχαλακοπούλου υπό τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη, γιο του διάσημου αρχιτέκτονα Δημητρίου Πικιώνη και σχεδιαστή του Παβίλιον στους Δελφούς, για λογαριασμό του ΕΟΤ. Ο Πολιτικός Μηχανικός που ανέλαβε τις εργασίες ανοικοδόμησης του ξενοδοχείου ήταν ο Θ.Γ. Βουδικλάρης.

Το 1980 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ξενοδοχείου, Holiday Inn, του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας Intercontinental Hotels Group (Six Continents) στην Ελλάδα.

Το 1997 παραδόθηκε και πάλι σε πλήρη λειτουργία το ξενοδοχείο μετά από ανακαίνιση αξίας 2 δισεκατομμυρίων δραχμών και ενώ οι εργασίες διήρκησαν περίπου 2 χρόνια. Το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του γραφείου μελετών ACTκαι του διακοσμητή Μάρκελλου Γαλανού. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα έργα του διάσημου γλύπτη Ανδρέα Λόλη που κοσμούν διάφορους χώρους του ξενοδοχείου.

Το 2008 ανακατασκευάστηκε πλήρως και άλλαξε επωνυμία σε Crowne Plaza Athens City Centre το οποίο ανήκει και πάλι στην αλυσίδα της IHG group. Πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση και αναβάθμιση εντός επτά μηνών, με δύο τμηματικές παραδόσεις και χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στατικής ενίσχυσης, επένδυσης όψεων, πλήρης ανακατασκευή δωματίων – εισόδου – lobby, αλλαγής θέσης πισίνας, διαμόρφωσης roof garden, ανακαίνισης κοινόχρηστων – βοηθητικών και λοιπών χώρων του ξενοδοχείου καθώς και κατασκευής δύο νέων κλιμακοστασίων (έξοδοι διαφυγής). Η συνολική ανακαινισμένη επιφάνεια του ακινήτου είναι 19.700 τμ. και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του διακοσμητή Μάρκελου Γαλανού και του αρχιτέκτονα Michel De Landtsheer, την επίβλεψη του τεχνικού Ιωάννη Κεσκίνογλου και την κατασκευαστική ομάδα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

Οι χώροι του Crowne Plaza έχουν φιλοξενήσει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καλλιτέχνες, διάσημοι αθλητές, πολιτικοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν τιμήσει με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια το ξενοδοχείο , είτε με δικές τους εκδηλώσεις είτε παρευρισκόμενοι σε events του ξενοδοχείου.

 

Για κρατήσεις πατήστε εδώ.

 

Crowne Plaza Athens

Μιχαλακοπούλου 50
11528, Αθήνα

Τηλ: + 30 210 727 8000
Fax: + 30 210 727 8600
Email: info@cpathens.com