Το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Μ.Π.: Ένα πολύπλευρο σύγχρονο εργαστήριο σε ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ δεν είναι μόνο ένας γοητευτικός προορισμός. Στο βιομηχανικό τοπίο των 250 στρεμμάτων και των 34 σωζόμενων κτιρίων από τις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου -14 από τα οποία υποδειγματικά  αποκατεστημένα από το ΕΜΠ- ξεπετιέται ολοζώντανη, στην υλικότητα της, η ιστορία (αντιληπτή ως αυτή που διατρέχει το παρελθόν και το μέλλον). Κι αν κανείς ξύσει λίγο πιο βαθιά βρίσκει και την άυλη πλευρά της εδώ. Οι αργυροδότριες στοές, συνεργοί στον πλούτο και την αίγλη της αρχαίας Αθήνας, η πρώτη μεγάλη επιχείρηση βαριάς βιομηχανίας του Νέου  Ελληνικού Κράτους κατά τον 19ο αιώνα που σηματοδότησε την είσοδό του στη βιομηχανική επανάσταση, η πρώτη  ‘’company town’’, το πρώτο μαζικό εργατικό κίνημα, κάποιες αστικές υποδομές εκτός Αθήνας… Και σήμερα, αποτελεί έναν χώρο πειραματισμού πολλών διατάσεων και γεφυρών ανάμεσα στην επιστήμη και την κοινωνία, στην τέχνη και την τεχνολογία, στην έρευνα και την παραγωγή, την παράδοση και τον οραματισμό.

Σ΄ αυτόν τον τόσο φορτισμένο από συλλογική μνήμη τόπο, το ΕΜΠ έχει ξαναζωντανέψει όχι μόνο την πολιτιστική αξία και δημιουργία, αλλά και την τεχνολογική καινοτομία στην έρευνα και την παραγωγή, θέτοντας σε αλληλεπίδραση τον χώρο της μνήμης με αυτόν του το ορατού μέλλοντος: Εδώ συνυπάρχουν και συλλειτουργούν τα ερευνητικά εργαστήρια του ΕΜΠ και των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, η εκπαίδευση, τα επιστημονικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά events, το αγαπημένο πλατό των κινηματογραφιστών, οι ειδικές και γενικές ξεναγήσεις. Ακόμα, προετοιμάζεται το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας, που θα είναι το πρώτο του είδους του σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ των αποκατεστημένων κτιρίων ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι συνεδριακοί – εκθεσιακοί χώροι:

  • Το «Μηχανουργείο» – αίθουσα «Κώστας Παναγόπουλος». Αίθουσα λίθινη με μεταλλική στέγη, στο κέντρο του ΤΠΠΛ, που φιλοξενεί και ορισμένα από τα ιστορικά μηχανήματα της ΓΕΜΛ και γειτνιάζει με το υπό κατασκευή Μουσείο. Έχει εμβαδόν 500m2 και χωρητικότητα από 150-750 άτομα, αναλόγως της εκδήλωσης (διάσκεψη, συνέδριo, παράσταση, έκθεση, δεξίωση) και διαθέτει πλήρη εξοπλισμό ήχου και προβολής.

   

 

  • Η «Αποθήκη Επίπλευσης». Αίθουσα 680m2 και χωρητικότητας 205-1.000 ατόμων αναλόγως, όπως και προηγουμένως.  Με επίσης εμφανή λιθοδομή και κεραμοσκεπή και με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εσωτερική δομή της ξύλινης στέγης. Βρίσκεται απέναντι από το υπαίθριο αμφιθέατρο και, κατά περίπτωση, λειτουργεί σε συνέχεια με αυτό.

 

  • Το «Φαρμακείο», αίθουσα 110 m2, δυναμικότητας 100 περίπου ατόμων, στο απλό νεοκλασικό που γειτνιάζει με τη Βίλα Σερπιέρη –σήμερα έδρα της Διοίκησης του ΤΠΠΛ. Διαθέτει εξοπλισμό προβολής και φιλοξενεί μικρότερα συνέδρια και σεμινάρια.

 

 

 

  • Το υπαίθριο αμφιθέατρο, νέα κατασκευή ενσωματωμένη στο ανάγλυφο του γηπέδου, που «κοιτάζει» το συγκρότημα της «Επίπλευσης». Διαθέτει κερκίδες 500-600 ατόμων και δυνατότητα επιπλέον τοποθέτησης 200 περίπου καθισμάτων στην εξαιρετικά ευρύχωρη ορχήστρα του. Έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε είδους.

     

Εξάλλου, το εξειδικευμένο και με μακρόχρονη σχετική εμπειρία προσωπικό του ΤΠΠΛ είναι πάντα στη διάθεση των συνεργατών του για να συμβάλει στον βέλτιστο σχεδιασμό της εκδήλωσης που ενδιαφέρει.

 

7 σχόλια.

  1. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic.
    I really like what you have acquired here,
    certainly like what you’re stating and the way in which you
    say it. You make it entertaining and you still care for to
    keep it wise. I can not wait to read much more from you.
    This is actually a terrific site.

  2. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt,
    you have hit the nail on the head. The issue is something too
    few people are speaking intelligently about.
    I am very happy I found this in my hunt for something regarding this.

  3. Right here is the perfect blog for anyone who wants to
    understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I
    really would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for decades.
    Excellent stuff, just great!

  4. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply great and i could
    assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me
    to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the rewarding work.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *