ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Περιοχή

ATTIKH

INFO

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε το 2018 με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του AΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του αναπτύσσονται σε τρείς πανεπιστημιουπόλεις: του Άλσους Αιγάλεω, του Αρχαίου Ελαιώνα και της Αθήνας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η έδρα του πανεπιστημίου ωστόσο είναι στο Αιγάλεω στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αθήνας που ιδρύθηκε το 1970 ως Κέντρο Ανώτερης Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) Αθήνας.

Oι διοικητικές υπηρεσίες, συνεδριακό κέντρο και χώροι εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου βρίσκονται εντός του Άλσους Αιγάλεω ή «Μπαρουτάδικο». Η ονομασία αυτή αποκαλύπτει και την ιστορία της περιοχής. Το 1874 ιδρύθηκε σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή από την πρωτεύουσα το «Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον» του αξιωματικού πυροβολικού Κ. Μωραϊτίνη και αποτέλεσε τον πύρινα της ίδρυσης της ΠΥΡΚΑΛ μερικές δεκαετίες αργότερα. Αρχικά είχε έκταση 170 στρεμμάτων αλλά τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι κάτοικοι του Αιγάλεω δεν ήταν άλλοι από τους εργάτες του εργοστασίου που είχαν δημιουργήσει ένα συνοικισμό απέναντι από τις εγκαταστάσεις. Τα πράγματα βέβαια άλλαξαν με την έλευση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην περιοχή. Το 1934 η κοινότητα του Αιγάλεω αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων και τα «Πυριδιτοποιείο» αποτέλεσε μια από τις γειτονιές της νεοσυσταθείσας κοινότητας.  Ο πληθυσμός ήταν «εργατικός» καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες εργάζονταν στο Πυριδιτοποιείο και σε άλλες βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Μετά τον πόλεμο σταδιακά η λειτουργία του εργοστασίου περιορίστηκε για να κλείσει οριστικά το 1969. Την έκταση του αγόρασε το ελληνικό δημόσιο για αν δημιουργηθεί στο ίδιο σημείο το Άλσος Αιγάλεω, το ΤΕΙ Αθηνών και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο.

Στα όρια του Δήμου Αιγάλεω βρίσκεται και η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα στην οποία έχει ανεγερθεί το  Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου. Ως χώρος εκπαίδευσης συνδέεται με το αρχαίο παρελθόν της περιοχής καθώς εδώ δίδασκαν πολλοί από τους φιλοσόφους της Αρχαίας Αθήνας.

Στην αρχαιότητα η ελιά αποτελούσε το ιερό δέντρο της πόλης. Όπως μαρτυρά και η ονομασία της, η περιοχή ήταν κατάφυτη από ελαιόδεντρα και μάλιστα το άλσος του Ελαιώνα θεωρούταν ιερό. Στη Βυζαντινή περίοδο ο  Ελαιώνας διατήρησε το ρόλο του τόσο ως κέντρο παραγωγής λαδιού όσο και ως ιερός τόπος καθώς Ναοί και μονές ανεγέρθηκαν στην περιοχή . Παρά την εγκατάλειψη των τελευταίων χρόνων της τουρκοκρατίας και τις καταστροφές των χρόνων της Επανάστασης, ο Ελαιώνας αποκαταστάθηκε μετά την απελευθέρωση συνεχίζοντας για δεκαετίες να προμηθεύει με λάδι όλη την Αττική. Η παρακμή της περιοχής επήλθε τα μεταπολεμικά χρόνια λόγω της μετεγκατάστασης βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων και της άναρχης δόμησης. Ωστόσο, η Πανεπιστημούπολη με τα ελαιόδεντρα και το πράσινο που την περιβάλλει διατηρεί ίσως μια ανάμνηση του παρελθόντος.

Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών που φιλοξενείται στο ιστορικό κτίριο της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Διαθέτει  όλες τις απαραίτητες διδακτικές υποδομές, αίθουσες, βιβλιοθήκη και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο.

Το κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ιστορικό.  Στεγάζει από το 1931 την Υγειονομική Σχολή Αθηνών που είχε ιδρυθεί το 1929 με στόχο την αντιμετώπιση θανατηφόρων επιδημιών που μάστιζαν την Αθήνα αλλά και όλη την Ελλάδα. Η ίδρυση της Σ.Δ.Υ από την κυβέρνηση Βενιζέλου εντάσσεται στην ευρύτερη διεθνή αλλαγή της υγειονομικής πολικής στα χρόνια μετά τον Α  Παγκόσμιο Πόλεμο και την οργάνωση της νοσοκομειακής ιατρικής με γνώμονα τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της ιατρικής.

 

Επικοινωνία: 

Τηλ. 210 5381109
Email: proffice@uniwa.gr
website: https://www.uniwa.gr/

Ελαιώνας - τέλη 19ου αιώνα
Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω
Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα
Παράρτημα Αθηνών - ΠΑ.Δ.Α.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *