Καρπενήσι. Ψηφιακοί Νομάδες.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

INFO

Καθημερινότητα στη φύση για μια ζωή με ποιότητα.
Γράφει ο Γιάννης Λουκάς 

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Είναι ορεινός νομός μεγάλης φυσικής ομορφιάς με πολλά πυκνά δάση με έλατα και καστανιές και τρεχούμενα νερά. Το 85% του νομού καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις. Ο πληθυσμός του νομού είναι περίπου 25.000 άτομα.

Το Καρπενήσι βρίσκεται σε υψόμετρο 975 μέτρων, στη σκιά του βουνού Τυμφρηστος (Βελούχι). Είναι το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού, οικονομικό και εμπορικό κέντρο με περίπου 10.000 κατοίκους.

Το χειμώνα η εικόνα του Καρπενησίου είναι «αλπική» με το κατάλευκο χιονισμένο τοπίο. Ωστόσο, οι χειμώνες είναι ήπιοι χάρη στη μορφολογία της πόλης. Το καλοκαίρι στην Ευρυτανία είναι δροσερό και ευχάριστο με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 28 βαθμούς. Το Καρπενήσι φημίζεται για το υγιεινό κλίμα του και για την καθαρή ατμόσφαιρα

Η οικονομία της περιοχής παραδοσιακά στηρίζεται στην κτηνοτροφία, την υλοτομία και τη μελισσοκομία. Για περισσότερο από μια δεκαετία ( 1986 -1997) λειτούργησε στο Καρπενήσι το Ξυλουργικό Εργοστάσιο της ΔΑΒΙΕ Στο Καρπενήσι λειτουργούσε για περίπου είκοσι χρόνια εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής που έκλεισε το 1998.

Τα τελευταία χρόνια  νόμος Ευρυτανίας έχει επενδύσει στον εναλλακτικό, ήπιο τουρισμό αφού η φύση, η μορφολογία του εδάφους και τα αξιοθέατα ευνοούν πλήθος αθλητικών και εξωτερικών δραστηριοτήτων στα καταπράσινα δάση και τα πανέμορφα βουνά της. Είναι εξαιρετικές οι προϋποθέσεις συνεχούς ανάπτυξης του αγροτουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, οικοτουρισμού, αθλητικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας κτλ.

Στην Ευρυτανία λειτουργούν υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές πολυτελείς μονάδες με δυνατότητες φιλοξενίας σε όλη την περίοδο του έτους.

Υποδομές

Νοσοκομείο

Το Νοσοκομείο βρίσκεται στο κέντρο του Καρπενησίου και έχει υπό την εποπτεία του το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου. Διαθέτει 59 αναπτυγμένες κλίνες και εφημερεύει καθημερινά.

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Καρπενησίου

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο που έχει φιλοξενήσει δεκάδες συνέδρια και παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην πολυτελέστατη κεντρική του αίθουσα 600 ατόμων.

Τα συστήματα ήχου και εικόνας που διαθέτει είναι ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά, ενώ στο φουαγιέ υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι εκθεσιακοί χώροι.

Πανεπιστήμιο

Το Καρπενήσι είναι έδρα του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που λειτουργεί από το 2019 και ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας θεωρήθηκε ιδανικός χώρος για την εξάσκηση των φοιτητών στην πράξη αλλά και τη μελέτη θεμάτων δασοπονίας και φυσικού περιβάλλοντος.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκη.

Αθλητισμός

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο επιλέγουν την Ευρυτανία για τις δυνατότητες  πεζοπορίας, ποδηλασίας, ορειβασίας, rafting, αναρρίχησης, μηχανοκίνητου αθλητισμού που προσφέρει.

Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών.

Κέντρο Προετοιμασίας Αθλητών Καρπενησίου

Η γεωγραφική του θέση με το υψόμετρο των 900μ περίπου, το καθαρό οξυγόνο, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις το καθιστούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο προετοιμασίας της χώρας μας το οποίο κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκά.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Μόλις 12 χλιμ από το Καρπενήσι λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου το οποίο διαθέτει 18 πίστες διαφορετικής δυσκολίας και βέβαια όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους επισκέπτες.

Δημοτικό Κολυμβητήριο

Κλειστό θερμαινόμενα κολυμβητήρια. Παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαθέτει μια πισίνα με 10 διαδρομές των 25 μέτρων και μία ακόμη μικρή βοηθητική πισίνα, καθώς και χώρους αποδυτηρίων, γυμναστηρίων και κερκίδες 1000 ατόμων.

Πολιτισμός

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 13.000 τόμους καθώς και ψηφιοποιημένο υλικό. Η συλλογή της διαθέτει λογοτεχνικά αλλά και επιστημονικά βιβλία ενώ διαθέτει πλούσια συλλογή δημοσιευμάτων τοπικού ενδιαφέροντος που διαρκώς εμπλουτίζεται. Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί και παιδικό τμήμα με συλλογή λογοτεχνικών και σχολικών βιβλίων, σχολικών βοηθημάτων και πρόσβαση στο internet.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται και μαθήματα σκάκι από το Σκακιστικό Όμιλο Καρπενησίου.

Μουσεία

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Ένα πρωτότυπο διαδραστικό Μουσείο στο Καρπενήσι, παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας με βιωματικό τρόπο. Παράλληλα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ο επισκέπτη γνωρίζει την ιστορία της περιοχής, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Το ιστορικό, πετρόχτιστο, διατηρητέο μνημείο λειτουργούσε κάποτε ως σχολείο.  Πέρασε στην ιστορία όταν τον Μάιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, πραγματοποιεί την πρώτη εθνοσυνέλευση για την εθνική αντίσταση.

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο και έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές φίλων και αθλητών που έχουν διακριθεί στην ορειβασία αλλά και σε άλλους τομείς ορεινών δραστηριοτήτων. Εδώ ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας.  Ξεχωριστό έκθεμα είναι τα αντικείμενα από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορφή του κόσμου

Γιορτές του Δάσους

Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται στο Δήμο Καρπενησίου οι Γιορτές του Δάσους. Ένας μήνας γεμάτος πολιτιστικές δράσεις, θέατρο, μουσική , παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές γαστρονομίας, αθλητικές διοργανώσεις κτλ για τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Καρπενησίου, μικρούς και μεγάλους.  Οι Γιορτές πραγματοποιούντα με τη συμβολή και των πολλών πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *