Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών – ΑΚΣΣ

Το Ίδρυμα της ΑΚΣΣ έχει ως κύριο σκοπό την φιλοξενία συνεδρίων, σεμιναρίων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του στις Σπέτσες. Διοικείται από Εκτελεστική Επιτροπή, λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία και βάσει των κανόνων που διέπουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Ιστορία

Η “Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών” (ΑΚΣΣ) αποτελεί μνημείο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί των Σπετσών.

Συστήθηκε ως αυτόνομο ίδρυμα και λειτούργησε ως  κολλέγιο με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα, κατά  τα πρότυπα του Eton College, με μαθητές από τον ελλαδικό χώρο και σε μεγάλο ποσοστό και από τους Έλληνες της διασποράς.

Το 1983, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών σταματά να λειτουργεί ως σχολείο-οικοτροφείο, για κοινωνικούς λόγους. Μετά από τρία χρόνια παύσης, ανοίγει ξανά τις πόρτες του ως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο θερινών σχολείων και συνεδρίων, προσελκύοντας για άλλη μια φορά ανθρώπους από όλο τον κόσμο στις Σπέτσες. Μόλις 2-2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα, εύκολα προσβάσιμο με κάθε είδους συγκοινωνία ανά πάσα στιγμή, από ξηρά και θάλασσα.

Εγκαταστάσεις

Η κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ βορειοδυτικά του κεντρικού λιμανιού των Σπετσών και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ιδιωτική αποβάθρα της Σχολής.

Ένας μοναδικός χώρος, που εκτείνεται σε 120 στρέμματα, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, ελαιώνες, ιδιωτικό πευκοδάσος, παραλιακό μέτωπο περίπου 600 μέτρων και πολλά άλλα.

Ο χώρος αποτελείται από το κύριο συγκρότημα, με τα κεντρικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις  και το αρχαιόμορφο  υπαίθριο θέατρο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο ιδιωτικό πευκοδάσος της ΑΚΣΣ, πάνω σε  λόφο, στην απόληξη ενός δρόμου που περνάει ανάμεσα από πεύκα και   αρωματικά φυτά, θυμάρι, ρίγανη και θρούμπι – ένα τοπικό και σπάνιο βότανο.

α)Εγκαταστάσεις για εκπαίδευση και συνέδρια

Κάθε χρόνο οι πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής φιλοξενούν μια σειρά διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, όλα οργανωμένα με τα υψηλότερα πρότυπα, προσελκύοντας σημαντικές προσωπικότητες από την ελληνική και διεθνή πολιτιστική, πνευματική, καλλιτεχνική και επιστημονική κοινότητα.

Τα κύρια κτίρια του ΑΚΣΣ είναι πέντε διώροφα κτίρια, που χαρακτηρίζονται από τα πρώτα 5 γράμματα της Ελληνικής, αλφάβητο (ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ-ΓΑΜΜΑ-ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ), το ΑΛΦΑ είναι το κεντρικό κτίριο με τις εκπαιδευτικές και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές και τα τέσσερα άλλα αποτελούν κυρίως ξενοδοχειακά καταλύματα.

Δύο παλαιά και μη λειτουργούντα σήμερα βοηθητικά κτίρια, το μηχανουργείο και το ελαιοτριβείο, ολοκληρώνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το κτίριο AΛΦΑ έχει εμβαδόν περίπου 2.500 m2 είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων συνεδρίων, σεμιναρίων και θερινών σχολείων. Το εσωτερικό του Αμφιθέατρου και οι οπτικοακουστικές τεχνικές εγκαταστάσεις καθώς και οι υπηρεσίες του προσωπικού, το ορίζουν ως ένα από τα πιο αξιόλογα κέντρα που φιλοξενούν επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Στον πρώτο και δεύτερο όροφο του κτιρίου ΑΛΦΑ, υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας με διαφορετική χωρητικότητα, σχεδιασμένες με ποιότητα, με χαρακτήρα και με δυνατότητα  εσωτερικής σύνδεσης με το αμφιθέατρο (τηλεδιάσκεψη).

Επιπλέον, παρέχονται ειδικά γραφεία για τη διευκόλυνση του έργου των οργανωτών και της γραμματείας κάθε σεμιναρίου.

Τα διακοσμημένα, τσιμεντένια πλακάκια προκαλούν τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, ενώ τα μαρμάρινα σκαλοπάτια φέρουν τα σημάδια της μακράς χρήσης και απηχούν τους χαρούμενους ήχους γενεών μαθητών που ανεβοκατεβαίνουν στη σκάλα.

Στο ισόγειο του κτιρίου ΓΑΜΜΑ βρίσκεται το “Μουσείο”, ένας εκθεσιακός χώρος με συλλογή προσωπικών αντικειμένων του ιδρυτή, καθώς και πολλά αντικείμενα, φωτογραφίες, κλπ της ζωής του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων επιστημονικών πειραμάτων, μεγάλου αριθμού εκθεμάτων ορυκτών, χαρτών κλπ.

Το προσωπικό πιάνο του ιδρυτή είναι διαθέσιμο στην αίθουσα “Ευρώπη”, η οποία, με χωρητικότητα άνω των 70 ατόμων, χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ειδικών εκδηλώσεων.

Τέλος, στο ίδιο επίπεδο υπάρχει το παρεκκλήσι της Σχολής.

β) Εξωτερικές εγκαταστάσεις

Υπαίθριο Θέατρο

Στη δυτική πλευρά των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ο επισκέπτης θαυμάζει το δάσος που περιβάλλει το συγκρότημα και ανακαλύπτει το υπαίθριο αμφιθέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 800 θέσεων.

Η θέα στη θάλασσα, μαζί με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, περιβάλλουν ένα θέατρο που έχει όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Το αμφιθέατρο είναι ιδανικό για κάθε είδους παράσταση, πολιτιστική ή εκπαιδευτική.

Συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο.

Μεταξύ αυτών, τιμητική θέση κατέχει η Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών (ΜΑΑΚΣΣ), η οποία κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, παρέχει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για μουσικές συναντήσεις, όπου οι νέοι ενήλικες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα από καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες, καθώς και να παρακολουθήσουν masterclasses για την εξέλιξη των μουσικών δεξιοτήτων τους.

Χρησιμεύει επίσης ως χώρος για τέλεση γάμων ή ανανεώσεις όρκων.

Ένα υπέροχο καφέ κάτω από τα δέντρα             

Το ” The Magus ” café(στο κτήριο ΑΛΦΑ) πήρε το όνομά του από το διάσημο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα John Robert Fowles, ο οποίος ήταν καθηγητής στην AKΣΣ πριν από περίπου 70 χρόνια. Προσφέρει αναψυκτικά, σνακ και ευκαιρίες για νόστιμο φαγητό.

Η σιωπή της περιοχής κάτω από τα ψηλά πεύκα, η όμορφη θέα στο στενό των Σπετσών, η υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, καθώς και τα γαστρονομικά είδη που προσφέρονται, εξασφαλίζουν ένα μοναδικό μέρος, όχι μόνον για μελέτη αλλά και για χαλαρωτικά πάρτι, τελετές, συγκεντρώσεις.

Στο ίδιο κτίριο, μπορείτε να βρείτε και ένα δεύτερο μεγάλο εστιατόριο, το οποίο προσφέρει γεύσεις τοπικής ελληνικής κουζίνας στους επισκέπτες και μία υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις της ΑΚΣΣ διαθέτουν εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως:

  • γήπεδο ποδοσφαίρου,
  • γήπεδο μπάσκετ
  • γήπεδο βόλεϊ
  • γήπεδο τένις
  • ιστιοπλοϊκή εμπειρία και μαθήματα με σκάφη Rhodes 19, Laser, Bug και Optimist.
  • υπαίθριο Σκάκι
  • τραπέζια πινγκ πονγκ

 

Διοργάνωση εκλεκτών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο “Αρχοντικό Αναργύρου”

Το” αρχοντικό” του Σωτ. Αναργύρου, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Σπετσών, είναι η κατοικία του ιδρυτή.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, ένα μοναδικό μνημείο εκλεκτικού στυλ.

Το αρχοντικό περιλαμβάνει έναν αξιόλογο κήπο.

Το αρχοντικό και οι χώροι του αρχοντικού βρίσκονται υπό πλήρη ανακαίνιση σήμερα και θα είναι ανοιχτοί σε επισκέπτες και θαμώνες μετά από 2-3 χρόνια.

Γύρω περιοχή

“Πυτιούσα” είναι η αρχαία ονομασία των Σπετσών, που σημαίνει “το πευκονήσι”. Περισσότερο από το 80% του είναι ένα καταπράσινο δάσος, κυρίως από πεύκα, αλλά και ελαιόδεντρα, καρυδιές κλπ.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος, στην δενδροφύτευση του οποίου προχώρησε ο Ανάργυρος για να ενθαρρύνει τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον κυνηγετικό τουρισμό, που άνθιζε στην εποχή του.

Το νερό της θάλασσας που περιβάλλει το νησί είναι καθαρό και εντελώς διαφανές, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από βαθύ μπλε έως πράσινο.

Αξιόλογες παραλίες  σε συνδυασμό με τα θαλάσσια σπόρ κάνουν το μπάνιο σε αυτά τα νερά μια πραγματική απόλαυση σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στον οικισμό των Σπετσών. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι εξυπηρέτησης για τις  μεταφορές είναι τα ποδήλατα, μοτοσικλέτες, παραδοσιακές άμαξες και βάρκες, χερσαία και θαλάσσια ταξί καθώς και δύο λεωφορεία.

 

Συνεργασίες

Τα παρακάτω Πανεπιστήμια και Φορείς εμπιστεύθηκαν την ΑΚΣΣ:

Aston University
Centre for European Constitutional Law (CECL)
Centre international de formation européenne (CIFE)
Council of Europe
EMBO | FEBS Lecture Courses
European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC
European Group for the Study of Deviance and Social Control
European Wergeland Centre (EWC)
Federation of European Biochemical Societies – FEBS
Friedrich-Ebert-Stiftung
Hellenic American Women’s Council – HAWC
Josep Carreras Leukaemia Research Institute
Leibniz Institute for Age Research – Fritz Lipmann Institute (FLI)
Loyola Marymount University
Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU)
Observatoire de Paris (PSL)
Princeton University
The Greek Online School
Universität Potsdam
University Medical Center Utrecht (UMC)
University of Leeds
University of Notre Dame
University of Oslo  (UiO)
University of Southern California (USC)
Vanderbilt University
Washington University School of Medicine in St. Louis
Yunnan University
AEGEE-Athina
Athens University of Economics and Business (AUEB)
EPLO -European Public Law Organization (EPLO)
Hellenic Society of Andrology
National Agency of the Erasmus+/Youth
National and Kapodistrian University of Athens
National Technical University of Athens
Sivitanidios Public School of Trades & Vocations
The Athens Centre
The National Center for Scientific Research “Demokritos” (NCSR Demokritos)
The National Hellenic Research Foundation
The Norwegian Institute at Athens
University of Crete
University of Patras

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *