Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

ΣΟΥΝΙΟ

INFO

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί σε νέο φωτισμό ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Στόχος είναι η ανάδειξη του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις του χαρακτήρα του, αλλά και με τρόπο που να καθιστά άμεσα αντιληπτό τον όγκο και τη γεωμετρία του από κάθε σημείο θέασης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, η φυσική φθορά του χρόνου, οι  αστοχίες και οι αλλοιώσεις στα φωτιστικά σώματα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, επιβάλλουν την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος. Ο, δωρικού ρυθμού, Ναός του Ποσειδώνα αποτελώντας τοπόσημο και μείζονα τουριστικό προορισμό, λόγω της θέσης του στην άκρη του Αργοσαρωνικού κόλπου, φαίνεται από πολλές και διαφορετικές θαλάσσιες ζεύξεις. Ο νέος φωτισμός έχει ως στόχο να αναδείξει τον όγκο, την πλαστικότητα, και τη γεωμετρία του μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης  και απόστασης, με παράλληλη αποφυγή της φωτορύπανσης. Τα φωτιστικά σώματα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, προσφέροντας σημαντική οικονομία στην ενέργεια. Συγχρόνως, εξασφαλίζουν ποιότητα και διάρκεια στον χρόνο.»

Σημαντική μέριμνα της μελέτης δόθηκε στην οπτική αντίληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, τέτοια ώστε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων, να μην αποτελούν εμπόδιο στην περιήγηση των επισκεπτών, ούτε να επιφέρουν οπτική όχληση. Οι θέσεις των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και όλες οι οδεύσεις καλωδιώσεων και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μελετήθηκαν σε κατάλληλα σημεία για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου. Η εγκατάσταση στηρίζεται στην υπάρχουσα καλωδιακή υποδομή, με προσθήκες καλωδίων για τις θέσεις των νέων φωτιστικών, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης των υφιστάμενων καλωδίων και των σωληνώσεων.

Τη μελέτη έχει εκπονήσει το γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ και των συνεργατών της.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
-
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Φεβρουάριος 29 2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Φεβρουάριος 29 2024