Παράσταση του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στις 2 & 3 Οκτωβρίου στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ

INFO

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης θα περιοδεύσει στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου 2022, με πέντε παραστάσεις του έργου Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και αναδεικνύει μεταξύ άλλων τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας. Παρουσιάστηκε ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη, Φριβούργο).

Συγγραφέας και σκηνοθέτης του ιστορικού έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές: επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ ά. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, ενώ στα σημεία όπου υπάρχουν γαλλικοί διάλογοι, αυτοί συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μετάφραση και προβολή τους σε υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

Η περιοδεία του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στην Ελλάδα ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου 2022 από την Κέρκυρα, γενέτειρα του Καποδίστρια, θα συνεχιστεί με δύο παραστάσεις στην Πάτρα στις 2 και 3 Οκτωβρίου και θα λήξει μετά από δύο παραστάσεις στην πρωτεύουσα στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Η διάρκεια του έργου είναι δύο ώρες (συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος 20’ λεπτών). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα: www.theatregrec.ch

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Παράσταση του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στις 2 & 3 Οκτωβρίου στην Πάτρα
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Οκτώβριος 2 2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Οκτώβριος 3 2022