-

Η περιοχή του Crowne Plaza. Σύντομο ιστορικό.

Μέχρι τα  μέσα του 20ου αιώνα, ο Ιλισός, ένα από τα ποτάμια της Αθήνας, πηγάζοντας από τον Υμηττό, διέτρεχε τις συνοικίες της πόλης. Ωστόσο, ο φόβος διάδοσης μολυσματικών νόσων στον αυξανόμενο πληθυσμό της πρωτεύουσα και η διαρκής ανοικοδόμηση, οδήγησε στην απόφαση κάλυψη του ποταμού.

Τη θέση του Ιλισού κατέλαβαν οι μεγάλες σύγχρονοι λεωφόροι που διασχίζουν την Αθήνα. Μία από αυτές είναι οδός Μιχαλακοπουλου. Ο δρόμος πήρε το όνομά του από τον πολιτικό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός τη διετία 1924 – 1925. Ωστόσο, κάτω από την πολύβουη λεωφόρο συνεχίζει να κυλάει το αρχαίο ποτάμι.

Απέναντι από το ξενοδοχείο βρίσκεται το Πάρκο Μαιάνδρου. Ένα πράσινο αλσύλλιο στο οποίο έχει τοποθετηθεί η προτομή του  ποιητή και εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, έργο του γλύπτη Φέλιξ Μαδριγάλ.

Ο επισκέπτης του Crowne Plaza θα παρατηρήσει ότι σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο βρίσκονται πολλά νοσοκομεία. Τα περισσότερα από αυτά ιδρυθήκαν από χορηγίες ευεργετών στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη αντιμετώπισης ασθενειών ενώ η περιοχή επιλέχτηκε λόγω της δωρεά γης που έκανε η Ιερά Μονή Πετράκη για τη δημιουργία νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και του εξαιρετικού, υγιεινού κλίματος.

Ένα από τα κοντινά νοσοκομεία βρίσκεται το Νοσοκομείο Α.  Συγγρός το οποίο κατασκευάστηκε το 1910 και ήταν το  πρώτο ειδικό νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων, το μοναδικό στην Ευρώπη στην εκείνη την εποχή, το οποίο μάλιστα περιέθαλπε κυρίως εκδιδόμενες γυναίκες.

Από το νοσοκομείο έχει πάρει το όνομα του και το κοντινό άλσος Συγγρού στα Ιλίσια, σε περιοχή που προγενέστερα ονομαζόταν Κουπόνια. Η δημιουργία του άλσους οφείλεται στη Βασίλισσα Σοφία που το 1909 προχώρησε σε δεντοφυτεύσεις σε διάφορα σημεία της Αττικής. Το πάρκο σήμερα έχει έκταση 150 στρεμμάτων το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, ένα δημοτικό σχολείο και ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων.

Όαση πρασίνου για την περιοχή αλλά και ολόκληρη την Αθήνας, είναι το πάρκο Ελευθερίας που βρίσκεται στην κοντινή Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ένας καταπράσινος τόπος περιπάτου, συνάντησης και εκδηλώσεων. Στο πάρκο δεσπόζει το γλυπτό του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά. Το πάρκο πήρε το όνομά του από τους αγωνιστές που βασανίστηκαν στα χρόνια της δικτατορίας στα κρατητήρια της Ε.Α.Τ Ε.Σ.Α που βρίσκονταν πίσω από το πάρκο. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης. Δίπλα σε αυτό βρίσκονται και τα  πετρόκτιστα κτίτια που φιλοξενούν το  Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το Athens Book Space σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο όπου οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία.

Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1991 και άλλαξε την εικόνα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και τον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας. Στο σχεδιασμό του έχουν συμβάλει σημαντικοί αρχιτέκτονες όπως η ομάδα Δοξιάδη-Σκέπερς-Βασιλειάδη, ο Βάλτερ Γκρόπιους (Walter Gropius), οι Χάινριχ Κάιλχολτζ (Heinrich Keilholz) και Γιοχάννες Μπούρκχαρντ (Johannes Burkhardt). Στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου έχει τοποθετηθεί το «Κλυταιμνήστρα» της γλύπτριας Χρύσα.

Μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται η ομώνυμη έξοδος της μπλε γραμμής του Μετρό που εξυπηρετεί και το ξενοδοχείο Crowne Plaza. Ο σταθμός είναι διακοσμημένος με έργα του ζωγράφου Πάνου Φειδάκη.

Στα πιο αξιόλογα κτίρια της Αθήνας συμπεριλαμβάνεται και η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Είναι κτίριο σε αρχιτεκτονικό ρυθμό Μπαουζάουζ, σχεδιασμένη από τον Walter Gropius. Μάλιστα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα ο οποίος εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Crowne Plaza Athens

Μιχαλακοπούλου 50
11528, Αθήνα

Τηλ: + 30 210 727 8000
Fax: + 30 210 727 8600
Email: info@cpathens.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *