H Πανσέληνος του Αυγούστου

AΘΗΝΑ

INFO

Ήδη από την αρχαιότητα η Σελήνη κατέλαβε τη θέση της στη μύθους ως θεά του φεγγαριού, κόρη, σύζυγος και μητέρα θεών  και θεϊκών πλασμάτων όπως ο Λέων της Νεμέας και οι Ώρες (που αντιπροσώπευαν τις εποχές του χρόνου). Ωστόσο, η πιο γνωστή της ερωτική σχέση ήταν αυτή με το θνητό βοσκό Ενδυμίωνα, τον οποίο βύθισε σε αιώνιο ύπνο για να μην πεθάνει ποτέ.

Victor Florence Pollet, Ενδυμίωνας και Σελήνη, μέσα 19ου αιιώνα, / Victor Florence Pollet, Endymion and Selene, mid 19th century (painted)

Αντίστοιχα, ως Luna λατρευόταν από τους Ρωμαίους οι οποίο της είχαν προσδώσει τριπλή υπόσταση ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης: Luna για την πανσέληνο, Hecate (Εκάτη) για την περίοδο που το φεγγάρι είναι αθέατο και Diane για το νέο φεγγάρι και τις πρώτες ημέρες του.

Η Σελήνη λατρεύτηκε ασφαλώς σε όλο τον κόσμο, στη Μεσόγειο, την Αμερική, την Αυστραλία. Μύθοι και λατρείες που σχετίζονταν με τις φάσεις της σελήνης συνδέονταν με τη γονιμότητα, τη μαγεία, τη μαντική.

Ενδυμίωνας και Σελήνη, λεπτομέρεια από σαρκοφάγο ρωμαικής περιόδου / Selene on her chariot, detail from the case of sarcophagus with the myth of Endymion and Selene. Roman artwork of the Imperial period.

Βεβαίως, η σελήνη, μαζί με τον ήλιο, τα άστρα για χιλιετίες έγιναν και αντικείμενο παρατήρησης από ναυτικούς, βοσκούς, γεωργούς για να προβλέψουν τα καιρικά φαινόμενα, να υπολογίσουν αποστάσεις και πορείες.

Πλέον, ο άνθρωπος έχει μελετήσει, έχει φωτογραφήσει και έχει πατήσει στο φεγγάρι. Παρόλα αυτά η Επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδημήσει τη γοητεία που ασκεί. Ειδικά η Πανσέληνος συνεχίζει να «μαγεύει» τον κόσμο.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι η πιο «δημοφιλής» στη χώρα μας όχι μόνο λέγω της φωτεινότητας της και του μεγέθους της αλλά και επειδή συμπίπτει με περίοδο διακοπών. Οι περισσότεροι έχουμε την ευκαιρία, ίσως με λιγότερο άγχος, να δούμε το φεγγάρι σε κάποια, παραλία, βουνό, δάσος, σε κάποιο τοπίο που «ταιριάζει» καλύτερα με την Πανσέληνο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας ανοίγουν για το βράδυ της Πανσελήνου, στις 12 Αυγούστου τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία και οργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

Εκδηλώσεις

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ

Μουσείο Ακρόπολης (φωτο Πάρις Ταβιτιάν) / Acropolis Museim, (photo Paris Tavitian)

Στη Σίφνο οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στον Αγ. Ανδρέα που θα είναι ανοικτός από τις 17.00μμ. έως τις 24.00 μμ με δωρεάν ξεναγήσεις από το προσωπικό της Υπηρεσίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 21.30μμ., έχει προγραμματίσει μουσική εκδήλωση με τον τίτλο “moonlight songs” με την Έλλη Πασπαλά τον David Lynch  και του Τάκη Φαραζή με μελωδίες, που αναφέρονται αποκλειστικά στο φεγγάρι.

Για την ημέρα της 12ης Αυγούστου, στη Χίο θα παραμείνουν ανοικτοί από 20:00 έως 24:00  οι αρχαιολογικοί χώροι Εμποριού,, Αρχοντίκι Ψαρών, το Βυζαντινού Μουσείο Χίου, το Κάστρο Χίου – Αυλείος χώρος Οθωμανικού Λουτρού, – Πόλη Χίου – Βυζαντινό Μουσείο Χίου,  Αύλειος χώρος Οθωμανικού Λουτρού,  Παλάτι Ιουστινιάνι – Περιοδική έκθεση “Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κινστέρνας στη Νέα Μονή”.

Στη Θεσπρωτία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου αλλά και να θαυμάσουν την Πανσέληνο από τη βεράντα του πρώτου ορόφου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας / Archaelogical Museum of Igoumenitsa

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελέας, στον Δήμο Σουλίου, το βράδυ του εορτασμού, θα φιλοξενήσει τη μουσική εκδήλωση “Τραγουδώντας στο φως του Φεγγαριού” με το φωνητικό σύνολο «Αναίρεση» και το χορωδιακό σχήμα παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων εκτός της αρχαίας οχύρωσης. Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 9.00.

Η ΕΦΑ Δράμας θα διοργανώσει αστροφυσική παρατήρηση από την Ακρόπολή του Αρχαιολογικού Χώρου Πλατανιάς. Στον Αρχαιολογικό Χώρο Καλής Βρύσης θα φιλοξενηθεί μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα του Κώστα Καραβερίτη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας θα παραμείνει ανοιχτό ως τις 23:00 με ενημέρωση από αρχαιολόγο της Εφορείας.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις εκδηλώσεις το βράδυ της Πανσελήνου είναι με ελεύθερη είσοδο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-seleniake-latreia-sten-archaioteta_gr_5d2d8092e4b085eda5a109e9

https://www.kathimerini.gr/society/946011/i-selini-feggari-sti-laiki-kosmiki-antilipsi-kai-praktiki/

https://culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=323

Πηγή: Days of Art in Greece 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία Ελλάδας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Αύγουστος 12 2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Αύγουστος 12 2022