20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης| 16-19 Μάϊου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INFO

Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024 το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 20ή επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που όπως κάθε χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, φέτος με τιμώμενη προσκεκλημένη τη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και το πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η ΔΕΒΘ είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με προσκεκλημένους διεθνούς ακτινοβολίας. Ένας θεσμός που αναδεικνύει το βιβλίο και την ανάγνωση, την αγορά του βιβλίου, αλλά και τη διάδραση του βιβλίου με τις τέχνες, τις επιστήμες και την επιχειρηματικότητα.

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής έκθεσης, με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή», θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Περαιτέρω θεματικοί άξονες αγγίζουν σύγχρονους προβληματισμούς, όπως ενδεικτικά «Γυναίκες στα βιβλία» ή «Ιστορίες από τα Βαλκάνια», ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στους συγγραφείς Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, και στον Γιώργο Ιωάννου. Η παιδική-εφηβική γωνιά θα φιλοξενήσει και φέτος ποικίλες εκδηλώσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ενώ για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει το Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος και το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές fellowship programme για επαγγελματίες του βιβλίου. Επιπλέον υπάρχουν ποικίλες συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που θα είναι παρόντες στη διοργάνωση.

Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει επίσης το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, τη 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης| 16-19 Μάϊου 2024
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
ΔΕΘ HELEXPO
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Μάιος 16 2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Μάιος 19 2024