Σελήνη. Το αρχέγονο σύμβολο των μύθων| Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου

EΛΛΑΔΑ

INFO

Ήδη από την αρχαιότητα η Σελήνη κατέλαβε τη θέση της στη μύθους ως θεά του φεγγαριού, κόρη, σύζυγος και μητέρα θεών και θεϊκών πλασμάτων όπως ο Λέων της Νεμέας και οι Ώρες (που αντιπροσώπευαν τις εποχές του χρόνου). Ωστόσο, η πιο γνωστή της ερωτική σχέση ήταν αυτή με το θνητό βοσκό Ενδυμίωνα, τον οποίο βύθισε σε αιώνιο ύπνο για να μην πεθάνει ποτέ.

Victor Florence Pollet, Ενδυμίωνας και Σελήνη, μέσα 19ου αιιώνα, / Victor Florence Pollet, Endymion and Selene, mid 19th century (painted)

Αντίστοιχα, ως Luna λατρευόταν από τους Ρωμαίους οι οποίοι της είχαν προσδώσει τριπλή υπόσταση ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης: Luna για την πανσέληνο, Hecate (Εκάτη) για την περίοδο που το φεγγάρι είναι αθέατο και Diane για το νέο φεγγάρι και τις πρώτες ημέρες του.

Η Σελήνη λατρεύτηκε ασφαλώς σε όλο τον κόσμο, στη Μεσόγειο, την Αμερική, την Αυστραλία. Μύθοι και λατρείες που σχετίζονταν με τις φάσεις της σελήνης συνδέονταν με τη γονιμότητα, τη μαγεία, τη μαντική.

Στη μυθολογία των Αζτέκων, οι θεοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σκοτάδι δημιούργησαν τον Ήλιο και τη Σελήνη τα οποία είχαν αρχικά την ίδια λάμψη. Ωστόσο, έπρεπε πλέον να αντιμετωπίσουν το συνεχές και έντονο φως. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δόθηκε πετώντας στη Σελήνη έναν λαγό ο οποίος μείωσε τη φωτεινότητα της αλλά επίσης προκάλεσε τα χαρακτηριστικά σημάδια στην επιφάνεια του φεγγαριού. Αντίστοιχος μύθος με το Λαγό στο Φεγγάρι υπάρχει και στους μύθους λαών της Ανατολικής Ασίας, Κινέζους, Ιάπωνες και Κορεάτες. Στους σκανδιναβικούς μύθους ο λύκος Hati Hróðvitnisson ή Mánagarmr κυνήγησε στο νυχτερινό ουρανό τη θεά της Σελήνης Μani και κατάφερε να την καταπιεί. Την ίδια τύχη είχε και ο Ήλιος βυθίζοντας τον κόσμο σε έναν βαρύ χειμώνα που διήρκησε τρία ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, η Σελήνη είναι δημιούργημα του Θεού και όχι αυθύπαρκτη θεότητα όπως πίστευαν οι ειδωλολατρικοί λαοί και μάλιστα είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η Σελήνη έπαιζε κομβικό ρόλο στη ζωή των Ισραηλιτών. Γύρω από τις φάσεις της είχε διαμορφωθεί το εβραϊκό ημερολόγιο ενώ λατρευόταν ως έκφανση του Θεού.

Ενδυμίωνας και Σελήνη, λεπτομέρεια από σαρκοφάγο ρωμαικής περιόδου / Selene on her chariot, detail from the case of sarcophagus with the myth of Endymion and Selene. Roman artwork of the Imperial period.

Βεβαίως, η σελήνη, μαζί με τον ήλιο, τα άστρα για χιλιετίες έγιναν και αντικείμενο παρατήρησης από ναυτικούς, βοσκούς, γεωργούς για να προβλέψουν τα καιρικά φαινόμενα, να υπολογίσουν αποστάσεις και πορείες.

Πλέον, ο άνθρωπος έχει μελετήσει, έχει φωτογραφήσει και έχει πατήσει στο φεγγάρι. Παρόλα αυτά η Επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδομήσει τη γοητεία που ασκεί. Ειδικά η Πανσέληνος συνεχίζει να «μαγεύει» τον κόσμο.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι η πιο «δημοφιλής» στη χώρα μας όχι μόνο λόγω της φωτεινότητας της και του μεγέθους της αλλά και επειδή συμπίπτει με περίοδο διακοπών. Οι περισσότεροι έχουμε την ευκαιρία, ίσως με λιγότερο άγχος, να δούμε το φεγγάρι σε κάποια παραλία, βουνό, δάσος, σε κάποιο τοπίο που «ταιριάζει» καλύτερα με την Πανσέληνο.

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου 2024

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο φέτος, Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του μία συναυλία από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, με ελληνικά και ξένα γνωστά τραγούδια για το φεγγάρι και μουσική κινηματογράφου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι είναι παράλληλα μουσικοί υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν φοιτήσει σε διάφορα ωδεία της χώρας και έχουν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία μετά από εξετάσεις. Η Μπάντα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και ηγείται της παρέλασης των αποδήμων Ελλήνων που πραγματοποιείται στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Την μπάντα διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Σοφία Ζώβα (σοπράνο) και Άγγελος Μουσίκας (βαρύτονος).

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. ως τις 5 μ.μ. όπως κάθε Δευτέρα.

Λόγω της Πανσελήνου την ίδια μέρα, το Μουσείο και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα ανοίξουν για τους επισκέπτες από τις 8 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα. Ανεξάρτητα από τη δωρεάν συναυλία της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο στις 9 μ.μ., η είσοδος στο Μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου.

Τηλεφωνικές κρατήσεις για το εστιατόριο θα πραγματοποιούνται στο 210 9000915.

Το «Μουσείο της Ανασκαφής» δεν θα είναι ανοιχτό για την Πανσέληνο.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Σελήνη. Το αρχέγονο σύμβολο των μύθων| Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
-
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Αύγουστος 19 2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Αύγουστος 19 2024