Προορισμός: Φιλοξενία με τέχνη

AΘΗΝΑ

Εκθέσεις τέχνης στα ξενοδοχεία Brown σε επιμέλεια της ART ATHINA

Γράφει η Μαργαρίτα Καταγά.

 

Το κέντρο επανασυστήνεται μέσα από μια συνεργασία σταθμό για τα ξενοδοχεία της πόλης των Αθηνών και αυτών της πλατείας Ομονοίας.

Οι ατέρμονες αισθητικές αναζητήσεις του ξενοδοχειακού design ,φαίνεται πως καταφέρνουν να επιτύχουν μια νέα κιβωτό εστίασης και φιλοξενίας ιδεών ,πέρα από την ακαμψία της πολεοδομικής κανονικότητας και της καλοδεχούμενης αδιακρισίας και αναρχίας του ανοιχτού χώρου.

Αν η αρχιτεκτονική ήταν πάντα προορισμός ,ο εγκιβωτισμός πολιτιστικών προτάσεων είναι η αφορμή επανασύστασης των Lobbies και ανανέωσης της ατμόσφαιρας του καλωσορίσματος. Εγγράφει έναν κοινό κώδικα αισθητικής αναγνώρισης μέσα από οικεία σημεία αναφοράς της παγκόσμας διαννόησης το οποίο σίγουρα επιτυγχάνεται μέσω «ηπίων» προτάσεων των galleries που εκτίθενται στα ξενοδοχεία με επιμέλεια της ΑRT ATHINA. Αν ο δημόσιος χώρος στη πλατεία της Ομονοίας ήταν σε διαρκή αναμονή για μια γόνιμη ανάγνωση του πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος ,οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες  φέρνοντας «νέα ήθη» μοιάζει να έχουν συμβάλλει «με τέχνη» στο νέο ξεκίνημα.

Από τη δεκαετία του 1990 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι διεθνών, υιοθέτησαν την προβολή και έκθεση έργων τέχνης στα καταλύματα τους, ορίζοντας και ενισχύοντας τον ρόλο της τέχνης ως μια συναρπαστική οπτική αφήγηση που βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν την αισθητική και τη σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά.

Η αλυσίδα Brown Hotels ιδρύθηκε το 2010 από τους Hoteliers Leon Avigad και Nitzan Perry  και φημίζεται για τη μοναδικότητα των design hotels που διαθέτει σε χώρες όπως το Ισραήλ (Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ), η Κροατία και η Ελλάδα. Η επιθυμία των ιδρυτών της είναι να δημιουργούν ξενοδοχεία που όχι μόνο προβάλλουν στους ταξιδιώτες την αυθεντική κουλτούρα και την ενεργητικότητα της πόλης, αλλά και να επανασυστήνουν στους ίδιους τους κατοίκους τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τις μοναδικές γειτονιές της.

Χάρη στη συνέχεια της δημιουργικής συνεργασίας της Art Athina με την Brown Hotel  έως και τις 26 Απριλίου 2023 τα lobbies Βrown Hotels  από χώροι υποδοχής μετατρέπονται σε γκαλερί προσφέροντας μια διαφορετική πολιτιστική εμπειρία στους επισκέπτες τους. Οι 26 ελληνικές αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν σε αυτήν την pop up έκθεση επέλεξαν έργα καταξιωμένων και νεότερων εικαστικών δημιουργών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο.

Στο Βrown Hotel, Dave Red Athens στην οδό Βερανζέρου μας υποδέχονται στο lobby οι εγκαταστάσεις-γλυπτά των Χρύσα (ΜIHALARIAS ART) και Απόλλωνα Γλύκα (ekfrasi – yianna grammatopoulou). Η ακριβής ενσωμάτωση  τους στο χώρο τα κάνουν να φαντάζουν ως έργα in situ, ειδικά διαμορφωμένα για τον περίγυρο.

Στο πανέμορφο lobby με art deco αρχιτεκτονικά στοιχεία του Βrown Acropol, βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση το φωτογραφικό έργο του Πέτρου Ευσταθιάδη  (CAN Christina Androulidaki gallery) με τη ζωγραφική του Φίλιππου Θεοδωρίδη (Zoumboulakis Galleries).

Στο Βrown Kubic της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, η ζωγραφική δεσπόζει με τις πολύχρωμες, πολυδιάστατες συνθέσεις των Μιχάλη Κιούση (Alma Contemporary Art Gallery), Ιωάννα Κωνσταντίνου (Art Zone 42), Ευθύμη Μαλαφούτη (Peritechnon Karteris art gallery),  Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου (Genesis Gallery) Παναγιώτη Αλεξίου (ASTROLAVOS art galleries), Όπη Ζούνη (Roma Gallery),  και Μάγδα Αστέρη (Technohoros art gallery). Τη ζωγραφική πανδαισία έρχεται να συμπληρώσει στην είσοδο του ξενοδοχείου το sci-fi animation του Theo Triantafyllidis (THE BREEDER).

Kαι στο κεντρικό ξενοδοχείο Lighthouse Athens,  μια ολοκληρωμένη έκθεση με αέρα Art Athina, παρουσιάζεται σε όλη την έκταση του lobby και του lounge του πρώτου ορόφου. Ο επισκέπτης έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την εικονογραφία της φιγούρας μέσα από τα ζωγραφικά έργα των Ειρήνη Καραγιαννοπούλου  (a.antonopoulou.art), Κωνσταντίνο Κακανιά (Rebecca Camhi Gallery), Γιώργο Ταξίδη (Athens Art Gallery) και τη δύναμη της αφαίρεσης στα έργα των Απόλλωνα Γλύκα (ekfrasi-yianna grammatikopoulou), Iάκωβο Volkov (Alibi Gallery),  Λεωνίδα Γιαννακόπουλο (Agathi Kartalos), Antonakis (Eleftheria Tseliou Gallery), Γιάννη Αδαμάκο (CITRONNE gallery), Kωστή Βελώνη (Kalfayan Galleries), Eυάγγελο Παπαγιάννη (Gallery Art Prisma), Bασίλη Σούλη (Αrtower Agora), Φίλιππος Τελεστώ (Allouche Benias Gallery).

Η φύση καθώς και η νεκρή φύση βρίσκουν την ερμηνεία και την υπόστασή τους στα έργα των Άντα Αναστασέα (Gallery 7), Caroline Larsen (Dio Horia), Aντώνης Σταβέρη (Skoufa Gallery) Κωνσταντίνο Κακανιά (Rebecca Camhi Gallery).

Η αξιοποίηση της δύναμης της τέχνης στον ξενοδοχειακό χώρο χάρη στη σύμπραξη μιας ετήσιας διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, της Art Athina, με τον όμιλο Brown Hotels αντανακλά -στο κέντρο της πόλης, σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Ομονοίας- το δυναμικό γίγνεσθαι της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής.  Η τέχνη ζωντανεύει, δίνοντας την ευκαιρία  στους επισκέπτες και την ευρύτερη κοινότητα να αναλογιστεί την αξιοποίηση της δύναμης της τέχνης μέσω της καταξιωμένης εμπορικής επωνυμίας στον σημαντικό τομέα της φιλοξενίας.

 

Οι αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν είναι:

a.antonopoulou.art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Art Zone 42, Artower Agora, ASTROLAVOS art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, CITRONNE Gallery, Dio Horia, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Gallery 7, Gallery Art Prisma, GENESIS GALLERY, Kalfayan Galleries, MIHALARIAS ART, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, THE BREEDER, Zoumboulakis Galleries.

 

Διάρκεια: 23 Mαρτίου – 26 Απριλίου 2023

Διευθύνσεις ξενοδοχείων

Brown Lighthouse Athens (Μαρίκας Κοτοπούλη 3)

Dave Red Athens (Βερανζέρου 25 και Μαρίκας Κοτοπούλη)

Βrown Kubic (Αγίου Κωνσταντίνου 26-28)

Βrown Acropol (Πειραιώς 1)

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Brown Hotels X Art Athina
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: Brown Hotels X Art Athina
ART ATHINA
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Μάρτιος 23 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Απρίλιος 26 2023