«Ο άνθρωπος πίσω από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση» Ημερίδα από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου

ΚΥΠΡΟΣ

INFO

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στις 7.12.2022 και ώρα 13:00, στην Πρώτη Παγκύπρια Ημερίδα με θέμα «Ο άνθρωπος πίσω από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση».  H Ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία). Η ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων σωμάτων για τις επιπτώσεις των Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων (ΚΕΚ) στην Κύπρο και η διαμόρφωση πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες που διεξάγονται στη χώρα μας και θα παρασχεθεί πληροφόρηση για κρατικές παροχές και τις ευκαιρίες για επανένταξη ατόμων με ΚΕΚ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα δοθεί το βήμα σε άτομα με προσωπικά βιώματα ΚΕΚ μέσω των ομάδων συζήτησης.

Κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο τραυματίζονται στον εγκέφαλο και περίπου 2% του πληθυσμού ζει με τις επιπτώσεις των ΚΕΚ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις ΚΕΚ ως μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας παραγωγικών χρόνων. Για τα άτομα κάτω των 40, οι ΚΕΚ αποτελούν την κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και εξάρτησης στο σύστημα υγείας και κοινωνικών παροχών. Κύρια αίτια σοβαρών τραυματισμών στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου είναι τα τροχαία και οι πτώσεις. Τα κύρια αίτια ηπιότερων τραυματισμών στον εγκέφαλο, των κοινώς αποκαλούμενων διασείσεων,  είναι οι αθλητικοί τραυματισμοί και η βία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του ΚΕΝ 69% των ατόμων που επιβιώνουν από μέτρια-σοβαρή ΚΕΚ, βιώνουν σημαντική αναπηρία αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό τους.

Όπως ανέφερε η συντονίστρια των ερευνητικών προγραμμάτων και διευθύντρια του ΚΕΝ Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου, «η ομάδα μας στο Νευρογνωστικό Εργαστήριο και στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης διερευνά την επιδημιολογία, τις επιπτώσεις των εγκεφαλικών κακώσεων στον κυπριακό πληθυσμό εδώ και 10 έτη. Επιπρόσθετα, δημιουργούμε θεραπευτικά προγράμματα και εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα τους σε κλινικές δοκιμές. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με διάφορους φορείς, συμβάλλοντας στη διεθνή βιβλιογραφία και στην κυπριακή κοινωνία. Μέσω των δράσεών μας έχουν αξιολογηθεί δεκάδες άτομα με ΚΕΚ και έχουν επωφεληθεί από τα παρεμβατικά προγράμματα μέσω των κλινικών μελετών μας, συμπληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό κενό στο υφιστάμενο σύστημα υγείας. Η παρούσα εκδήλωση είναι μία σημαντική δράση για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την κοινωνία. Επιπρόσθετα, συνάδει με την αποστολή του ΚΕΝ να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσω των ερευνών μας, στη διαμόρφωση πολιτικής για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής

Συνδιοργανωτές της Ημερίδας είναι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, ο Σύνδεσμος Cyprus Stroke Association, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Kings College London και το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ. H εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Brain-Rehab (EXCELLENCE/1216/0411) και ΑCESO (EXCELLENCE/0918/0117) που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Η ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ημερίδα προσφέρεται δωρεάν και εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείτε στο 22 894437 ή στο can@ucy.ac.cy ή στο www.cancyprus.org.

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
«Ο άνθρωπος πίσω από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση» Ημερίδα από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Δεκέμβριος 7 2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Δεκέμβριος 7 2022