Μουσείο Ακρόπολης. Τα γενέθλια του Μουσείου

AΘΗΝΑ

INFO

14 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Μουσείο Ακρόπολης. Έχοντας πλέον επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαο  Σταμπολίδη, το Μουσείο όχι μόνο συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Πρόεδρος του καθ. Δημήτριος Παντερμαλής, αλλά, όπως οφείλει να κάνει κάθε σύγχρονο μουσείο, ανανεώνεται, εμπλουτίζεται, φιλοξενεί καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ασφαλώς παραμένει πιστό στο ρόλο του ως χώρος επιστημονικής τεκμηρίωσης, έρευνας, συντήρησης και προστασίας των αντικειμένων.

Μετά από μια αναπόφευκτη περίοδο κάμψης της επισκέψιμότητας του, λόγω της υγειονομικής κρίσης, το Μουσείο φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά σημειώνοντας μια αύξηση περισσότερο από 70% στα εισιτήρια κατά το τελευταίο έτος. (Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022 : 1.051.396 Ιούλιος 2022 – Ιούνιος 2023: 1.716.570).

Ανάμεσα στους επισκέπτες ξεχωρίζει η επίσκεψη 139.740 μαθητών σχολείων από την Ελλάδα και 92.802 μαθητών σχολείων από το εξωτερικό. Από αυτούς πολλοί παρακολούθησαν κάποιο από τα 6 εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην τακτικά προγράμματα που απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενθαρρύνοντας τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που τους φιλοξενεί. Παράλληλα επέκτεινε τη συνεργασία του με τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, προσφέροντας διαδικτυακές ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, ενώ πραγματοποίησε προγράμματα για ειδικά σχολεία, δομές περίθαλψης ψυχικά νοσούντων και κέντρα αποκατάστασης εθισμένων ατόμων, ύστερα από σχετικά αιτήματα.

Επιπλέον συνεργάζεται με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τους εκπαιδευτές των Δομών Φιλοξενίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συμπεριληπτικής δράσης για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες με θέμα «Τέχνες, τεχνίτες και επαγγέλματα στην αρχαία Αθήνα», η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 με μεγάλη ανταπόκριση.

Αρχιτεκτονικό μέλος με ανάγλυφα σύμβολα Αθηνάς (Ακρ. 2444)

Στα πεπραγμένα του Μουσείου κατά την τελευταία διετία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

  • Παραστάσεις χορού στους εκθεσιακούς χώρους σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Micro Dances Athens, 9-10 Οκτωβρίου 2021).
  • Μουσική βραδιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αίθουσα του Παρθενώνα με θέμα «Οι ξενιτεμένες θεές του Παρθενώνα» και παρουσίαση του έργου ποιητριών της αρχαιότητας, σε μουσική Λένας Πλάτωνος και ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, μια συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (8 Μαρτίου 2022).
  • Μουσικές εκδηλώσεις στο προαύλιο του Μουσείου με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών, όπως τη Νατάσα Μποφίλιου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μια συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή (18-20 Απριλίου 2022).
  • Αφιέρωμα Rachmaninoff στην Αίθουσα του Παρθενώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική δωματίου στα μουσεία», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (31 Μαρτίου 2023).
  • Υλοποίηση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», με 70 εμβληματικά έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ.Το Μουσείο είναι ένας φορέας ζωντανός που συνεχώς οφείλει να εξελίσσεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η επανέκθεση κυρίως στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες. Στην είσοδο της ανανεωμένης αίθουσας υποδέχονται τον επισκέπτη οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο Μοσχοφόρος.

    Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες, επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει με άλλο μάτι, όχι μόνο την αισθητική ομορφιά των αγαλμάτων, αλλά και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που τα παρήγαγαν.

Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του Μουσείου βρίσκεται η δημιουργία ενός «Μουσείου κάτω από το Μουσείο» στο οποίο θα εκτίθενται τα ευρήματα από την ανασκαφή της επισκέψιμης γειτονίας κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης.

Σε αναμονή έγκρισης από το ΚΑΣ είναι και η διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης με υπότιτλο «Προσωποποίηση και αλληγορία από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Πρόκειται για μια έκθεση «τετραλογία» η οποία θα φιλοξενήσει 160 αντικείμενα τέχνης από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή περίοδο, την Αναγέννηση και σύγχρονα.

Εμβληματικά έργα, κάποια από τα οποία πρώτη φορά θα βγουν από τα Μουσεία που τα φιλοξενούν, θα ενταχθούν στην έκθεση που θα οργανωθεί στο Μουσείο.

Παράλληλα,  το Μουσείο συνεχίζει και από τη μεριά του την προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Στο «οπλοστάσιο» του Μουσείου έχει πλέον συμπεριληφθεί η οριστική επανένωση του «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, που επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού. Ωστόσο το ισχυρότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευρά είναι η συνεχώς αυξανόμενη πίεση που ασκείται από την παγκόσμια κοινή γνώμη στο Βρετανικό Μουσείο για επιστροφή των γλυπτών στην πόλη που τα δημιούργησε.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Μουσείο Ακρόπολης. Τα γενέθλια του Μουσείου
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Μουσείο Ακρόπολης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Ιούνιος 20 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Ιούνιος 20 2023