Μουσείο Ακρόπολης: περιήγηση στο νέο Μουσείο της Ανασκαφής

AΘΗΝΑ

INFO

Από τις 26 Ιουνίου, ακόμα ένας χώρος έχει προστεθεί στο Μουσείο Ακρόπολης. Το «Μουσείο της Ανασκαφής» στεγάζει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν στη γειτονιά του Μουσείου για περισσότερο από 4.500 χρόνια. Μάρτυρας της συνεχούς κατοίκησης της πόλης, η απαιτητική, «χειρουργική» αρχαιολογική ανασκαφή αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από το Μουσείο.

Ένα δύσκολο στοίχημα που κερδήθηκε υπήρξε η δυσκολία της κατασκευής ενός ημιυπάιθριου εκθεσιακού χώρου φιλικού στον επισκέπτη παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και υγρασίας. Για αυτό το σκοπό αξιοποιήθηκαν πολύπλοκες μηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν θερμική σταθερότητα.

Τα 1150 αντικείμενα που εκτίθενται είναι μέρος μόνο από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν. Επιλέχθηκαν ώστε να «κεντρίσουν» την φαντασία των επισκεπτών, να συγκινήσουν και να υπενθυμίσουν ότι πρόκειται για μια «ζωντανή γειτονιά» που κατοικήθηκε για περισσότερο από 4500 χρόνια.

Τα αντικείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα στην προθήκη των 35 μέτρων, δίπλα στα εργαστήρια, τους δρόμους, τα σπίτια των κατοίκων αναδεικνύουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν σε αυτή την πόλη πριν από χιλιάδες χρόνια.

“Η πόλις θα σ’ ακολουθεί / Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους / Και στις γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς…”. Με αυτούς τους στίχους του Καβάφη άνοιξε την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Και πράγματι, σε αυτή τη συνοικία «συνυπάρχουν» οι Αθηναίου της Ύστερης Νεολιθικής μέχρι και με αυτούς του 13ου αι. μ. Χ. Τα εκθέματα αποκαλύπτουν τις δοξασίες τις θρησκευτικές τους ανησυχίες, τις φιλοσοφικές ανησυχίες, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τις διατροφικές συνήθειες, τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Όπως τόνισε ο κ. Σταμπολίδης; «Έργα διαφορετικά από την αρχιτεκτονική τελειότητα των μνημείων του Ιερού Βράχου και την παράδοση της ψυχής στην αισθητική εποπτεία των εκθεμάτων του Μουσείου Ακρόπολης, το Μουσείο της ανασκαφής, «το Μουσείο κάτω από το Μουσείο» αναδεικνύει και αναφέρεται σε πράγματα καθημερινά, που βρίσκονται κοντά και αγγίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που συγκινούν»!

Τα επίσημα εγκαίνια του «Μουσείου της Ανασκαφής» έγιναν από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Μουσείο Ακρόπολης: περιήγηση στο νέο Μουσείο της Ανασκαφής
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
-
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Ιούνιος 26 2024
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Ιούλιος 31 2025