Ατομική Έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο «Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» από 11 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

ΧΑΝΙΑ

INFO

Μολυβένια στρατιωτάκια και πορσελάνινες κούκλες, παλιά αναγνωστικά και προπολεμικές εκδόσεις των μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν, φωτογραφίες και βινύλια. Αποτυπώματα της παιδικής ηλικίας άλλων εποχών, μακριά από τις οθόνες και την ψηφιακή πραγματικότητα αποτελούν την πρώτη ύλη της νέας έκθεσης του Μιχάλη Μανουσάκη“Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια”, η οποία πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος από το 1821 έως το 1960 έχουν αντικαταστήσει τη ζωγραφική πράξη στη νέα αυτή έκθεση. Πρόκειται για παιχνίδια ιδιαιτέρως σπάνια, τα οποία ο Μιχάλης Μανουσάκης συγκεντρώνει τα τελευταία 25 χρόνια, με προέλευση από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και σε πολύ μεγάλο ποσοστό παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι ο Χανιώτης ζωγράφος δεν παρουσιάζει  τα παιχνίδια σε απλή παράταξη, αλλά τα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη και δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καθεμία εκ των οποίων διηγείται και μια διαφορετική ιστορία. Και εν τέλει μας ταξιδεύει σε ένα χθες μακρινό – όπως τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – αλλά και σε ένα πιο πρόσφατο: εκείνο που μας έχουν περιγράψει οι γονείς και οι παππούδες μας, που βρήκαμε τυχαία σε σκονισμένα μπαούλα, που είδαμε σε παλιές φωτογραφίες και στα καρέ του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Μέσα από τρεις ενότητες, όσα και τα επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, η έκθεση υπόσχεται να ξεδιπλώσει την ιστορία των παιδιών μέσα από την από το υλικό που είναι πλασμένα τα όνειρα τους. Το πρώτο κεφάλαιο, στο ισόγειο, αναδεικνύει πτυχές της παιδικής ηλικίας μέσα από παιχνίδια, παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και μια αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου.

Το δεύτερο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δίνει έμφαση στο φωτογραφικό υλικό και το τρίτο αποτελεί έναν φόρο τιμής στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τον 19ο αι. καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια έκδοση του 1821 με ποιήματα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μολυβένιο Ναπολέοντα με τους αξιωματικούς του (παραγωγής 1900-1910).

Η  έκθεση “Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια”, είναι η τέταρτη κατά σειρά που περιλαμβάνει παιχνίδια από την προσωπική συλλογή του Μιχάλη Μανουσάκη. Συνοδεύεται δε, από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με  κείμενα του παιδοψυχιάτρου Θανάση Χατζόπουλου, του δημοσιογράφου και μουσειολόγου Δημήτρη Τρίκα και του καλλιτέχνη, ο οποίος υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαρτίου, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

 

ΙΝFO:
“O τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια”
Διάρκεια:  11 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Χάληδων 98-102

Ωράριο λειτουργίας:

(έως και 31 Απριλίου 2023)

Τρίτη έως Σάββατο 10:00 -14:00 & 18:00-21:00

Κυριακή: 10:00-14:00

(Από 1η Μαΐου κι έπειτα) 

Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 & 19:00-22:00

Κυριακή κλειστά

*Oι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Σιμάτου

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Ατομική Έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη με τίτλο «Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» από 11 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: XANIA
XANIA
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Μάρτιος 11 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Ιούνιος 30 2023