Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο

AΘΗΝΑ

INFO

«Στην Ελευσίνα συνειδητοποιεί κανείς, όσο ποτέ πριν, ότι δεν υπάρχει σωτηρία με το να προσαρμοζόμαστε σε ένα τρελό κόσμο. Στην Ελευσίνα, ο καθένας μας προσαρμόζεται στο σύμπαν…» (1939, Henry Miller)

Γερμανική ετικέτα πιθανώς καλλυντικής χρήσης περ 1900. Λεζάντα φέρει εικονογράφηση και κείμενο αναφερομένο στους Πέρσες του Αισχύλου.

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη που δεν αποκαλύπτεται με την πρώτη επίσκεψη. Παραμένει άγνωστη ώστε ο επισκέπτης να την ανακαλύψει ξανά και ξανά.

Η Έκθεση «Η πόλη της Ελευσίνας ως Έκθεμα» επιχειρεί να συστήσει την Ελευσίνα στο ευρύ κοινό, να προσκαλέσει τους κατοίκους της Αθήνας να γνωρίσουν αυτή την πόλη μυστήριο που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Άττικος ερυθρμόμορφος αμφορέας

Μέσα από μια «δαιδαλώδη» διαδρομή ο επισκέπτης της έκθεσης θα περιηγηθεί στο παρελθόν και το παρόν της Ελευσίνας. Οι περιηγητές του 19ου αιώνα που αναζητούσαν την αρχαία πόλη, η αρβανίτικη Λεψία, η εκβιομηχάνιση,  η εσωτερική μετανάστευση, η εγκατάσταση των προσφύγων, η  αποβιομηχάνιση αναδεικνύονται στην έκθεση μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων, φωτογραφικό υλικό, κείμενα και εκθέματα.

Χρωματολόγιο εργοστασίου IRIS

Η Έκθεση «Η πόλη της Ελευσίνας ως Έκθεμα» είναι μια καλή αφετηρία για την πρώτη γνωριμία με την πόλη που η δυναμική και το παρελθόν της την ανέδειξαν σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο

Έκθεση: Η πόλη της Ελευσίνας ως Έκθεμα.

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

13 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου

Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη

Είσοδος ελέυθερη

Γιάννης Λουκάς

Πηγή: Days of Art in Greece

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Μουσείο Μπενάκη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Οκτώβριος 13 2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Οκτώβριος 27 2022