Όλες οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Απρίλιο

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

INFO

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello
Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Το σύγχρονο μουσικό σύνολο dissonArt ερμηνεύει Morton Feldman

Το διακεκριμένο μουσικό σύνολο dissonΑrt παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello. Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης, όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 3.33 μ.
Μυστήριο
 177 Visions from the Underworld – Finissage
X-Bowling Art Center

Αυλαία για την έκθεση σύγχρονης τέχνης με την αποκάλυψη του έργου του πολυβραβευμένου γλύπτη Θεόδωρου. Έχοντας φιλοξενήσει ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη του “κύβου του αγνώστου”. Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη McCloud Zicmuse, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν, για πρώτη φορά και για μία μόνο μέρα, το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρου. Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, ο Zicmuse θα πραγματοποιήσει το workshop Preparing the Ways, με στόχο να προετοιμάσει τους επισκέπτες για όσα θα ακολουθήσουν, μέσα από το παιχνίδι με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωνητικές ασκήσεις και απλές χορογραφίες.

Το Visions of the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, είναι μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής, ένα ταξίδι αποκάλυψης και ανακάλυψης, μέσα από το οποίο 10 σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί αναδεικνύουν τη συνάφεια των Ελευσινίων Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και τα ερμηνεύουν σε μια γλώσσα του 21ού αιώνα.

21-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)
Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής & Δημόσιος χώρος
Live Cinema – Εργατική Τάξη – Σειρήνες

Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ συνδιαλέγεται με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ. Μία σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA – The Live Art Development Agency.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια
Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων & Όαση – Πρώην Camping
Τραγούδια και χοροί της ελληνικής Πασχαλιάς

Ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ο Χριστός συνομιλεί με τον Άδωνι και ο Αϊ-Γιώργης συναντά τον αρχαίο δρακοντοκτόνο ήρωα που ελευθερώνει το νερό και φέρνει την καρποφορία. Στη συνέχεια θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης παρουσιάζει μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής σε συνεργασία με τους μουσικούς Γεωργία Μπαλαμπίνη και Mislav Režić και με τη συμμετοχή πολιτιστικών ομάδων της Ελευσίνας. Το έργο/δράση θέτει στο προσκήνιο την επανεξέταση των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το όλον της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική.

ΠΕΜΠΤΗ 6, 20, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη
Cultterra
Ημέρες Δίψας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο στα αγγλικά των λέξεων “Πέμπτη”, μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της “δίψας”, σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: προβολή ταινίας, γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μήνας πλούσιος με προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, τους νέους, αλλά και τους ενήλικες είναι ο Απρίλιος στην Ελευσίνα. Φωτογραφικά έργα με έμπνευση από την πόλη, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τοιχογραφίες με θεματικές από το περιβάλλον, συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο με μια σανίδα skate, ψηφιακά περιβάλλοντα για την πόλη του μέλλοντος σχεδιασμένα από μία μικτή ομάδα εφήβων, νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού, πανεπιστημιακές ομιλίες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο και πολλές ακόμη δράσεις και προγράμματα της 2023 Ελευσίς αναδεικνύουν την πόλη σε περιφερειακό κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και δημιουργικότητας.

Για λίγες μέρες ακόμα!

Έως την Κυριακή 23 Απριλίου, θα φιλοξενηθούν οι δύο εμβληματικές εκθέσεις Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες, του πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels, ο οποίος μετατρέπει την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε έναν σύγχρονο ναό, και Μυστήριο 17 Μελίνα, ακριβώς δίπλα, στην Αποθήκη 3, η αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Όλες οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Απρίλιο
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Απρίλιος 1 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Απρίλιος 30 2023