«Τα εργαλεία και ο Οίκος» Μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του ΕΜΣΤ, στις 12 Νοεμβρίου

AΘΗΝΑ

INFO

Το ΕΜΣΤ, καλεί σε μια διαφορετική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του βασισμένη σε  κείμενα σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας. Οι επιμελήτριες και οι επιμελητές του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με τις ερευνήτριες του «Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο» (Αθήνα και Βόλος) θα οδηγήσουν τους επισκέπτες/τριες στη έκθεση της συλλογής του Μουσείου και θα προσεγγίσουν το έργο συγκεκριμένων καλλιτεχνών/χνιδών αλλά και την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από τα δοκίμια του συλλογικού τόμου Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας. Η ξενάγηση θα υιοθετήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ και θα προτείνει να δούμε την Άσπα Στασινοπούλου, την Νίκη Καναγκίνη, την Nan Goldin, τον Köken Ergün, την Mona Hatoum ή τον Βλάση Κανιάρη,  μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Judith Butler, της Sylvia Federici, της Donna Harraway, της Sarah Ahmed, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.α.

Με την ξενάγηση «Τα εργαλεία και ο οίκος» το ΕΜΣΤ ξεκινά μια σειρά θεματικών και επιτελεστικών ξεναγήσεων που έχει ως στόχο τους να δημιουργήσει συνομιλίες με καίρια γνωστικά πεδία και να αναδείξει αναπάντεχες όψεις της συλλογής. Επιπλέον, το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει το καινούριο του πρόγραμμα «Σάββατο στο ΕΜΣΤ», με εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις ορισμένα Σάββατα του μήνα.

Ο τίτλος της εκδήλωσης προέρχεται από το δοκίμιο της Audre Lorde Τα εργαλεία του αφέντη ποτέ δεν θα γκρεμίσουν τον οίκο του αφέντη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν οι επιμελήτριες του τόμου και οι ερευνήτριες Ελπίδα Καραμπά και Ίριδα Λυκουριώτη, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου και Μαριάνα Στεφανίτση και, από την πλευρά του ΕΜΣΤ, η επιμελήτρια Άννα Μυκονιάτη, ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης και η επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου.

Στοιχεία και συντελεστές έκδοσης Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες
Επιμέλεια: Ελπίδα Καραμπά και Ίρις Λυκουριώτη
Ερευνητική ομάδα: Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου, Κώστας Στασινόπουλος, Μαριάνα Στεφανίτση
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών
Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο, Βόλος 2021

Niki-Kanagini_Photo-by-Olympianna-Miliaki
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
«Τα εργαλεία και ο Οίκος» Μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του ΕΜΣΤ, στις 12 Νοεμβρίου
ΟΝΟΜΑΣΙΑ EKΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
EMΣΤ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Νοέμβριος 12 2022
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Νοέμβριος 12 2022