Στέγη Ιδρύματος Ωνάση| H πεντηκονταετής επιχειρηματική ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση σε μια εμβληματική έκδοση

AΘΗΝΑ

INFO

Στη σύγχρονη μετανεωτερική κοινωνία της δυνατότητας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης ως υποκατάστατο κάθε έκφρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας, της αναζήτησης νέου αφηγήματος των αριστερών κομμάτων για τη σχέση εργοδοσίας, κράτους και επιχειρήσεων, της αξιακής τελμάτωσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και της αναγκαιότητας επαναπροσέγγισης ηθικών και αισθητικών προτεραιοτήτων ,η ανάγνωση του βιβλίου «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), σε επιστημονική επιμέλεια της Τζελίνας Χαρλαύτη, είναι ίσως μια μοναδική περίπτωση ολικής προσέγγισης στα νέα πανανθρώπινα ερωτηματικά.

«Το επιχειρείν είναι τέχνη», ακούστηκε στη κατάμεστη αίθουσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου κατά τη παρουσίαση της έκδοσης για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Αριστοτέλη Ωνάση. Χωρίς τα «λογικά αρθριστικά προαπαιτούμενα», όπως υπογράμμισε στην παρουσίαση της έκδοσης ο Αλέξης Παπαχελάς,  ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε ωστόσο ένας επιχειρηματίας και άνθρωπος που κατάφερε σύμφωνα με τα μέτρα των φιλοσόφων να ζήσει ένα «ξεχωριστό βίο» και να γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο τιμής για τη χώρα, σημείο αναφοράς για επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς και οπωσδήποτε εξαιρετικά αγαπημένος σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης πλευράς του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Αλέξης Παπαχελάς, ενώ μίλησαν οι: Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών «Κώστας Γραμμένος» στην Bayes Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, Πήτερ Γ. ΛιβανόςΙωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Photo Credits @ Margarita Yoko Nikitaki

Το βιβλίο στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση και αποτυπώνει με τον πιο έγκυρο και εμπεριστατωμένο τρόπο την πεντηκονταετή λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου που δημιουργήθηκε από τον διασημότερο εφοπλιστή του 20ου αιώνα, με εταιρείες σε 3 ηπείρους και 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη.

Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την πολυσχιδή οικονομική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση: από τη ναυτιλία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης και σε άλλες, πολλές επενδύσεις.

Στόχος του τόμου είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική. Πάνω απ’ όλα, το βιβλίο δείχνει πώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε.

Photo Credits @ Pinelopi Gerasimou

Ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με την έκδοση: “Είναι πολλές οι σελίδες αυτού του βιβλίου. Αλλά πιστέψτε με, δεν είναι κόπος να το διαβάσετε. Γιατί ο Ωνάσης, όπως και να το κάνουμε, ήταν συναρπαστικός. Ήταν η δική του ματιά που τον έκανε να οργανώσει μια εφοπλιστική επιχείρηση από το πουθενά, σε ένα πρωτόγνωρο κανονιστικό πλαίσιο, εκμεταλλευόμενος νέες τεχνικές χρηματοδότησης που ο ίδιος έστησε, σε νέα πλοία που αποτέλεσαν αλλεπάλληλα επιτεύγματα καινοτομίας και χτίστηκαν από ναυπηγεία κυριολεκτικά βομβαρδισμένα. Έτσι μετάλλαξε μία τοπικιστική ελληνική ναυτιλιακή κουλτούρα σε εταιρική κουλτούρα ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού ομίλου. Ήταν ο ανθρώπινος χαρακτήρας του, που έκανε τους συνεργάτες του καλούς φίλους για δεκαετίες, ακόμα και μετά τον θάνατό του.” 

Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη δήλωσε: «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους πρώτους πραγματικά διεθνείς επιχειρηματίες, εκείνος που με τη δουλειά του δημιούργησε το μοντέλο της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης. Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω να προβάλω τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Έχουμε μια φοβερή επιχειρηματικότητα αλλά έχουμε δαιμονοποιήσει τους επιχειρηματίες. Όμως χωρίς επιχειρηματίες δεν υπάρχει οικονομία. Ελπίζω ότι αυτή η δουλειά θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και την ανάπτυξη κυρίως ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Ο κ. Ιωάννης Θεοτοκάς δήλωσε: «Από την ανάλυση του βιβλίου αναδεικνύεται με πληρότητα το βασικό χαρακτηριστικό του Αριστοτέλη Ωνάση: Υπήρξε επιχειρηματίας-ηγέτης της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς που δεν περιχαρακώθηκε σε πλαίσια, είτε εθνικά, είτε επιχειρηματικά. Σε όλη την πορεία του αναζητούσε νέους δρόμους. Ως επιχειρηματίας υπερέβαινε τα πλαίσια που περιόριζαν τη δράση του, προχωρώντας διαρκώς σε υπερβάσεις. Το επεδίωκε ακόμη και αν αυτό σήμαινε σύγκρουση και ρίσκο. Δημιούργησε ένα πρότυπο το οποίο παραμένει ισχυρό μέχρι σήμερα».

Ο κ. Πήτερ Γ. Λιβανός δήλωσε: «Μέρος της επιτυχίας του Ωνάση ήταν η δυνατότητά του να αξιοποιεί τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά και τη σκέψη του προκειμένου να επιτύχει σε διαφορετικούς τομείς. Τολμούσε να πάρει ρίσκο, αλλά ήξερε και πώς να κρατά τις ισορροπίες. Χρωστάμε πολλά τόσο σε αυτόν για την κληρονομιά που μας άφησε, όσο και στους ανθρώπους που σήμερα συνεχίζουν το έργο του, με ακεραιότητα».

Το βιβλίο «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Πεντηκονταετής επιχειρηματική ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση σε μια εμβληματική έκδοση
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Οκτώβριος 9 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Οκτώβριος 9 2023