ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)

ΚΡΗΤΗ

INFO

Χώροι προσευχής αποτελούν:

Το παρεκκλήσιο, εντός του πρώτου κτιρίου της ΟΑΚ, αφιερωμένο στους Θεσσαλονικείς αδελφούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, Φωτιστές των Σλαύων.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι του Μάνου Περάκη.

Η μεγάλη εικόνα της Αγίας Τριάδος (“Φιλοξενία του Αβραάμ”) είναι αντίγραφο της γνωστής εικόνας του Αντρέα Ρουμπλιώφ (14ος αιώνας) και προσφέρθηκε στην ΟΑΚ ως δώρο του Πατριαρχείου Μόσχας,το 1979, από τον τότε Πατριάρχη Αλέξιο.

H εορτή των Αγίων τελείται στις 11 Μαΐου.

Το Παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Άγιο Μακάριο, το οποίο βρίσκεται σε διαμορφωμένο σπήλαιο βορείως των εγκαταστάσεων της ΟΑΚ, όπου εορτάζεται η μνήμη αυτού 19 Ιανουαρίου.

 

Παρεκκλήσιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Την Κυριακή 11 Μαΐου 1986, εορτή των Αγίων Αυταδέλφων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Μεγάλων Ιεραποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων, έλαβε χώρα η τελετή των εγκαινίων και στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου και άλλων Αρχιερέων, στο πλαίσιο της Πρώτης Σύναξης των Εταίρων (μελών) της ΟΑΚ. Κατ’ έτος πραγματοποιείται στην ΟΑΚ Συνέδριο με κεντρικό θέμα την Ιεραποστολή. Επίσης, το Παρεκκλήσιο αυτό είναι ένας ιδανικός χώρος για τους επισκέπτες και τους μαθητές, ώστε να γνωρίσουν τους συμβολισμούς της Θείας Λατρείας και μέσα από το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο ή εικονοστάσιο αγιογραφημένο διά χειρός Σπύρου Καρδαμάκη.

 

Παρεκκλήσιο Αββά Μακαρίου

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου (19 Ιανουαρίου), την παρουσία πολλών συνέδρων και άλλων προσκεκλημένων ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος, μαζί με τον Αιδεσιμολ. Καθηγητή π. Αθανάσιο Χενέιν (Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου), θέτει θεμέλιο λίθο από την Αίγυπτο στο σπήλαιο βορείως της Ακαδημίας, όπου έχει διαμορφωθεί ένα ασκηταριό του Αγίου Μακαρίου. Η επιλογή αυτή συνδέεται με το Διεθνές Πρόγραμμα λόγου και Τέχνης της ΟΑΚ «Πρόσωπο προς Πρόσωπο».

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Στις 28 Ιουνίου 1993 θεμελιώθηκε το Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στα Νωπήγεια Κισάμου (Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο.Η επιλογή της εορτής είναι σημαντική, γιατί το Κέντρο έχει ως κύριο προορισμό να συμβάλει στην πνευματική μεταμόρφωση των νέων ανθρώπων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους, σε μία προσπάθεια μεταμόρφωσης της ζωής και του κόσμου. Στον Ναό υπάρχει εντοιχισμένος λίθος από το Όρος Θαβώρ.Επίσης, η ημερομηνία του εορτασμού του, μας θυμίζει την ημέρα που ρίχθηκε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945).Η σύμπτωση εορτής και τραγωδίας είναι αφορμή περίσκεψης και επισήμανσης της ευθύνης όλων για ενεργό στράτευση υπέρ της ειρήνης και της ζωής.Κατ’ έτος μετά το πέρας του Εσπερινού και ιδιαίτερα στο Πέτρινο Θέατρο, πραγματοποιούνται ποικίλα δρώμενα.

 

 

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
-
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Αύγουστος 8 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Αύγουστος 20 2023