ΕΚΘΕΣΗ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ. “ΙΕΡΗ ΓΗ”. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ (ΜΟΣΧΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ), ΑΠΟ ΤΙΣ 17/07-06/08

ΤΗΝΟΣ

INFO

«Ιερή Γη» τιτλοφορείται η τελευταία έκθεση του Γιώργου Παστάκα που πραγματεύεται τοπία της Τήνου και εγκαινιάζεται στις 17 Ιουλίου και ώρα 19:00 το απόγευμα στον Χώρο Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή) στην Χώρα του νησιού.

Με αφορμή το εορταστικό έτος για τα 200 χρόνια από την Εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού, δημιουργήθηκε μια ζωγραφική σειρά που υμνεί το Τηνιακό τοπίο. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης, «πραγματεύεται όλα αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν το νησί να εκπέμπει μια ακαταμάχητη γοητεία στους ανθρώπους των τεχνών. Τα βραχώδη, γεμάτα μάρμαρο σπλάχνα της, ο δυνατός αέρας που δημιουργεί εικόνες σε διαρκή κίνηση, η επίδραση του φωτός κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας που αλλάζει τις παραστάσεις εμπεριέχονται σε ένα εικαστικό σύνολο που αναδεικνύει το μυστηριακό και κατανυκτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την τηνιακή φύση.

Γιώργος Παστάκας. Ιερή Γη

Η χαρακτηριστική εξπρεσιονιστική πινελιά του ζωγράφου η οποία συχνά ξεφεύγει από τα πλαίσια του κάδρου του έργου, αποτυπώνει την ξεχωριστή φυσιογνωμία του νησιού και την ιδιαίτερη αύρα του. Οι απαλοί χρωματικοί τόνοι διαδέχονται τα πιο έντονα κίτρινα και μπλε δημιουργώντας ένα πολύχρωμο ζωγραφικό σύμπαν. Η έκθεση συμπληρώνεται με επιλεγμένα κομμάτια από δύο προηγούμενες δουλειές που έγιναν για το νησί. Πρόκειται για έργα από την σειρά Τα Τραύματα της Πέτρας που πραγματεύονται τα λατομεία του νησιού και τους Τηνιακούς Εσπερινούς που διερευνούν το θρησκευτικό στοιχείο μέσα στο τηνιακό τοπίο.

Τα συγκεκριμένα έργα είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στην Ιερή Γη το εικαστικό σύνολο παρουσιάζεται ολοκληρωμένο αναδεικνύοντας τον τηνιακό ορίζοντα ως κορυφαίο δείγμα της κυκλαδίτικης τοπογραφίας. Ένας φόρος τιμής για έναν αγαπημένο τόπο, που διαρκώς γεννάει ιδέες και εξελίσσεται ».

Γιώργος Παστάκας. Ιερή Γη

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου και θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή) στην χώρα της Τήνου.

Ώρες επίσκεψης. Καθημερινά 11:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00.

Είσοδος Ελεύθερη

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
ΕΚΘΕΣΗ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ. “ΙΕΡΗ ΓΗ”
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
Χώρος Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (ΜΟΣΧΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Ιούλιος 17 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Αύγουστος 6 2023