Από τη Μεσόγειο στο Πάντειο. Νέες συνθέσεις και κλασσικά έργα σε ένα μουσικό αφιέρωμα για τον Γάλλο συνθέτη Maurice Ohana στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 8 και 9 Μαρτίου

ATTIKH

INFO

Με τέσσερις συναυλίες, η φετινή «Γέφυρα» ιχνηλατεί τις προσωπικές και καλλιτεχνικές διαδρομές ενός –άγνωστου, για πολλούς στην Ελλάδα– μουσικού δημιουργού, του κορυφαίου Γάλλου συνθέτη Maurice Ohana (1913-1992). Κάθε συναυλία και όλες μαζί, με τον γενικό τίτλο «Γεωγραφίες, φιλίες, αναφορές», συνθέτουν μια ιδιαίτερη μουσικογεωγραφία.

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μηδενίζουν τη μεταξύ τους χωροταξική απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Συνθέτες και εκτελεστές, που ως επί το πλείστον βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, παρουσιάζουν έργα μετά από ανάθεση της Στέγης. Έργα που ακούγονται σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και έργα ρεπερτορίου, σε διαφορετικές θεματικές ενότητες κάθε χρονιά.
Η φετινή διοργάνωση τιμά τη διπλή επετειακή συγκυρία των 110 χρόνων από τη γέννηση και των 30 από τον θάνατο του Maurice Ohana, ενός συνθέτη του οποίου το έργο είναι βαθιά ριζωμένο στις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Η αραβοανδοαλουσιανή μουσική, το φλαμένκο, η ποίηση του Λόρκα, αλλά και η ελληνική μυθολογία, η τζαζ και τα αφρικάνικα κρουστά τροφοδοτούν τη συνθετική του έμπνευση, μαζί με τη μουσική των Claude Debussy, Manuel de Falla και Béla Bartók. Έργα του για σόλο πιάνο και σύνολα μουσικής δωματίου θα ακουστούν σε τέσσερις συναυλίες, μαζί με μουσικές που ανήκουν στο προσωπικό του σύμπαν.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Από τη Μεσόγειο στο Πάντειο. Νέες συνθέσεις και κλασσικά έργα σε ένα μουσικό αφιέρωμα για τον Γάλλο συνθέτη Maurice Ohana στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 8 και 9 Μαρτίου
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Μάρτιος 8 2023
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:
Μάρτιος 9 2023