OTAN H TEXNH ΓΙΝΕΤΑΙ  ΤΟΠΙΟ ΜΑΓΙΚΟ

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

TSITOURAS  COLLECTION ΣΤΟ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

Mε σεβασμό και όραμα στην τέχνη και τη φιλοξενία ο σημαντικός έλληνας συλλέκτης και υποστηρικτής των τεχνών κύριος Δημήτριος Τσίτουρας  εκθέτει τη σπάνια συλλογή έργων τέχνης, διακοσμητικών και ιστορικών αντικειμένων με τον τίτλο Tsitouras Collection, στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης.

 

Στο αρχοντικό του 18ου αιώνα με την ιδιαίτερη θολωτή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων η συλλογή, ορίζεται οπτικά από το εμβληματικό  πράσινο στεφάνι που σχεδιάσει ο Γιάννης Τσαρούχης, το οποίο δίνει το στίγμα ως προς μία από τις θεματικές κατευθύνσεις της ίδιας της  συλλογής.

 

Όπως τα φύλλα της ελιάς παραπέμπουν στην Ελλάδα, την ειρήνη και τη θεά Αθήνα, στην Ελλάδα και τις παραδόσεις της είναι αφιερωμένη με μοναδική προσοχή και η συλλογή, όπως μαρτυρούν οι ελαιογραφίες και οι γκραβούρες με φιλελληνικών θέματα.  Και η συλλογή χαρακτικών στο ταξιδιωτικό βιβλίο The Antiquities of Athens London(1762-1816)  των James Stuart και Nicholas Revett,  εντός του οποίου απεικονίζεται και  ο αρχαίος Πύργος των Ανέμων που έδωσε το όνομά του στο οίκημα της Καλντέρας, δείχνει την αγάπη των ευρωπαίων περιηγητών στη χώρα μας.

Την ίδια αγάπη των περιηγητών για τη χώρα αναδύουν και οι συλλεκτικοί αγγλικοί, ιταλικοί και γερμανικοί ναυτικοί χάρτες, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

 

Η μαγεία της αρχαίας Ελλάδας και η αγάπη του συλλέκτη για αυτήν είναι εμφανής σε έργα της συλλογής όπως οι κεραμικές κούκλες Ταναγραίες καθώς και η προτομή της Σαπφούς, έργο ανώνυμου Ιταλό γλύπτη. Αρχαίες μαρμάρινες στήλες, ένας αρχαίος αμφορέας προκαλούν δέος και θαυμασμό δίπλα στα μοντέρνα έπιπλα design.

 

Το εύρος της συλλογής διαφαίνεται από το φάσμα των περιόδων που καλύπτει. Περιλαμβάνει αριστουργήματα της πρώιμης αναγέννησης όπως το ασημένιο παραδοσιακό βενετσιάνικο λυχνάρι στολισμένο με χερουβίμ καθώς και σκαλιστά ξύλινα φωτιστικά και περίτεχνους βενετσιάνικυς καθρέφτες.

Η συλλογή διαθέτει πληθώρα πολύτιμων έργων και από άλλες αγαπημένες περιόδους του Δημήτρη Τσιτούρα, όπως η βυζαντινή, ο 19ος αιώνας, η μοντέρνα  και σύγχρονη ελληνική.

 

Μια ρωσική εικόνα του 18ου αιώνα, απεικονίζει την αυστηρή μορφή του Αγίου Νικολάου, προστάτη της θάλασσας. Η θάλασσα έχει την τιμητική της και στα ζωγραφισμένα στο χέρι ξύλινα καλύμματα  που κάποτε ανήκαν σε Μυτιληνιούς ναυτικούς.

Άλλα σημαντικά έργα του 18ου αιώνα που διακρίνονται στην Tsitouras Collection είναι ένα  παραδοσιακό τραπέζι εστίασης,  το αυθεντικό κερκυραϊκό κομοδίνο, ένα τυπικό τραπέζι για τράπουλα καθώς καθώς και το εκκλησιαστικό τραπέζι.

 

Αλλά ο 19ος αιώνας έχει την τιμητική του θέση στη συλλογή: ένα ναπολεόντειο κρεβάτι, μία ξύλινη κολυμβήθρα που έχει μεταποιηθεί σε τραπεζάκι σαλονιού, μια παλιά κονσόλα και δύο μνημειακά σεντούκια από τη Μυτιλήνη αναδεικνύουν την αισθητική του αιώνα διαμέσου διαφορετικών τοπωνύμιων και παραδόεσων.  Στον 19ο αιώνα ανήκει και  η  συλλογή από πολύτιμα λευκά και μπλε πορσελάνινα πιάτα Minton και Royal Copenhagen όλα ζωγραφισμένα στο χέρι και τοποθετημένα σε αυθεντικό κινεζικό ντουλάπι της ίδιας εποχής και η συλλογή από σχέδια με κάρβουνο με θέμα το ανδρικό γυμνό από ανώνυμο Έλληνα καλλιτέχνη του.

Ο μοντερνισμός κάνει την εμφάνιση του μέσα από τα σπάνια κεραμικά κομμάτια του Πάμπλο Πικάσο τα οποία απεικονίζουν εγχάρακτα ανάγλυφα ψάρια,

 

Η Tsitouras Collection είναι ένας μοναδικός θησαυρός από έπιπλα, αντικείμενα, εικόνες, πίνακες ζωγραφική και  γλυπτά  οποία παρέχουν οπτικά ερεθίσματα και αισθητικές αλληλουχίες, απέναντι σε ένα μυθικό, απίστευτα όμορφο φόντο. Καθρέφτες αντίκες σε επίχρυσα πλαίσια, ρωσικές εικόνες, αρχαία λυχνάρια, σκαλιστά ξύλινα χερουβείμ και άλλα επίχρυσα κομμάτια από τέμπλο, το συλλεκτικό κερκυραϊκό κομοδίνο περιβάλλεται από υπέροχες καρέκλες Biedermeier, και οι  αρχαίες μαρμάρινες στήλες προκαλούν δέος και θαυμασμό δίπλα στα μοντέρνα έπιπλα design και τις σπάνιες φωτογραφίες του Πύργου των Ανέμων.

Ξεχωριστά πολιτιστικά κειμήλια είναι μέρος μιας υπέροχης συλλογής  η οποία απαρτίζεται επίσης από 180 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Κώστας Τσόκλης, Κώστας Σπυριούνης, Παύλος Σάμιος, Όπυ Ζούνη, με θέμα Το Τοπίο της Σαντορίνης στην Ζωγραφική τον 20ο αιώνα  Η συλλογή παρουσιάστηκε σε μια σπουδαία έκθεση στο μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, το έτος 2019.

 

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα συνοδεύει το σύνολο της μοναδικής  συλλογής έργων Τsitouras Collection.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ελένη Τσίτουρα για την πολύτιμη βοήθεια της στη σύνταξη του αφιερώματος.