Το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Μ.Π.: Ένα πολύπλευρο σύγχρονο εργαστήριο σε ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ δεν είναι μόνο ένας γοητευτικός προορισμός. Στο βιομηχανικό τοπίο των 250 στρεμμάτων και των 34 σωζόμενων κτιρίων από τις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου -14 από τα οποία υποδειγματικά  αποκατεστημένα από το ΕΜΠ- ξεπετιέται ολοζώντανη, στην υλικότητα της, η ιστορία (αντιληπτή ως αυτή που διατρέχει το παρελθόν και το μέλλον). Κι αν κανείς ξύσει λίγο πιο βαθιά βρίσκει και την άυλη πλευρά της εδώ. Οι αργυροδότριες στοές, συνεργοί στον πλούτο και την αίγλη της αρχαίας Αθήνας, η πρώτη μεγάλη επιχείρηση βαριάς βιομηχανίας του Νέου  Ελληνικού Κράτους κατά τον 19ο αιώνα που σηματοδότησε την είσοδό του στη βιομηχανική επανάσταση, η πρώτη  ‘’company town’’, το πρώτο μαζικό εργατικό κίνημα, κάποιες αστικές υποδομές εκτός Αθήνας… Και σήμερα, αποτελεί έναν χώρο πειραματισμού πολλών διατάσεων και γεφυρών ανάμεσα στην επιστήμη και την κοινωνία, στην τέχνη και την τεχνολογία, στην έρευνα και την παραγωγή, την παράδοση και τον οραματισμό.

Σ΄ αυτόν τον τόσο φορτισμένο από συλλογική μνήμη τόπο, το ΕΜΠ έχει ξαναζωντανέψει όχι μόνο την πολιτιστική αξία και δημιουργία, αλλά και την τεχνολογική καινοτομία στην έρευνα και την παραγωγή, θέτοντας σε αλληλεπίδραση τον χώρο της μνήμης με αυτόν του το ορατού μέλλοντος: Εδώ συνυπάρχουν και συλλειτουργούν τα ερευνητικά εργαστήρια του ΕΜΠ και των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, η εκπαίδευση, τα επιστημονικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά events, το αγαπημένο πλατό των κινηματογραφιστών, οι ειδικές και γενικές ξεναγήσεις. Ακόμα, προετοιμάζεται το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας, που θα είναι το πρώτο του είδους του σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ των αποκατεστημένων κτιρίων ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι συνεδριακοί – εκθεσιακοί χώροι:

  • Το «Μηχανουργείο» – αίθουσα «Κώστας Παναγόπουλος». Αίθουσα λίθινη με μεταλλική στέγη, στο κέντρο του ΤΠΠΛ, που φιλοξενεί και ορισμένα από τα ιστορικά μηχανήματα της ΓΕΜΛ και γειτνιάζει με το υπό κατασκευή Μουσείο. Έχει εμβαδόν 500m2 και χωρητικότητα από 150-750 άτομα, αναλόγως της εκδήλωσης (διάσκεψη, συνέδριo, παράσταση, έκθεση, δεξίωση) και διαθέτει πλήρη εξοπλισμό ήχου και προβολής.

   

 

  • Η «Αποθήκη Επίπλευσης». Αίθουσα 680m2 και χωρητικότητας 205-1.000 ατόμων αναλόγως, όπως και προηγουμένως.  Με επίσης εμφανή λιθοδομή και κεραμοσκεπή και με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εσωτερική δομή της ξύλινης στέγης. Βρίσκεται απέναντι από το υπαίθριο αμφιθέατρο και, κατά περίπτωση, λειτουργεί σε συνέχεια με αυτό.

 

  • Το «Φαρμακείο», αίθουσα 110 m2, δυναμικότητας 100 περίπου ατόμων, στο απλό νεοκλασικό που γειτνιάζει με τη Βίλα Σερπιέρη –σήμερα έδρα της Διοίκησης του ΤΠΠΛ. Διαθέτει εξοπλισμό προβολής και φιλοξενεί μικρότερα συνέδρια και σεμινάρια.

 

 

 

  • Το υπαίθριο αμφιθέατρο, νέα κατασκευή ενσωματωμένη στο ανάγλυφο του γηπέδου, που «κοιτάζει» το συγκρότημα της «Επίπλευσης». Διαθέτει κερκίδες 500-600 ατόμων και δυνατότητα επιπλέον τοποθέτησης 200 περίπου καθισμάτων στην εξαιρετικά ευρύχωρη ορχήστρα του. Έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις κάθε είδους.

     

Εξάλλου, το εξειδικευμένο και με μακρόχρονη σχετική εμπειρία προσωπικό του ΤΠΠΛ είναι πάντα στη διάθεση των συνεργατών του για να συμβάλει στον βέλτιστο σχεδιασμό της εκδήλωσης που ενδιαφέρει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *