-

Η Μύκονος είναι ίσως το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας. Αναπτυγμένη τουριστικά ήδη από τη δεκαετία του ‘60 συνεχίζει να δέχεται κάθε χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Τη Μύκονο «ανακάλυψαν» ήδη από τη δεκαετία του 1920 καλλιτέχνες, διανοούμενοι, ταξιδευτές που άρχισαν να την επισκέπτονται συστηματικά. Το 1930 ιδρύθηκε στη Μύκονο ο Καλλιτεχνικός Σταθμός της Σχολής Καλών Τεχνών για να φιλοξενήσει καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να εμπνευστούν από το τοπίο και το φως του τόπου. Τη δεκαετία του 1960, όταν τα ταξίδια έγιναν ευκολότερα και ταχύτερα, το νησί αναδείχθηκε σε προορισμό για διεθνείς διασημότητες. Χάρη στη φιλοξενία των κατοίκων και την ομορφιά του τόπου, γρήγορα η Μύκονος απέκτησε την αίγλη και τη φήμη που την ακoλουθεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο,  το όνομα της Μυκόνου είχε γίνει γνωστό σε κύκλους της Ευρώπης ήδη από το 19ο αιώνα. Οι φιλέλληνες είχαν ακούσει για το νησί χάρη στη δράση της μυκονιάτισσας αρχόντισσας Μαντούς Μαυρογένους. Σήμερα η προτομή της βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Χώρας.  Όμως, η  ευκαιρία της Μυκόνου να υποδεχθεί τους πρώτους ξένους επισκέπτες ήρθε το 1873 όταν η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε την ανασκαφή στη Δήλο προσελκύοντας Ευρωπαίους αρχαιολόγους που επισκέπτονταν και την κοντινή Μύκονο.

Η Δήλος από την αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό νησί. Στη μεγαλύτερη ακμή της έφτασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν έγινε ελεύθερο λιμάνι, μεγάλο και πολυπληθές εμπορικό κέντρο. Καράβια από όλο τον κόσμο μετέφεραν στο νησί προϊόντα από κάθε σημείο της αυτοκρατορίας. Έμποροι αγόραζαν και πουλούσαν αρώματα, υφάσματα, αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα. Ναυτικοί, εργάτες και κάτοικοι γέμιζαν τα στενούς δρόμους της πολιτείας, όπου ακούγονταν όλες οι γλώσσες του γνωστού κόσμου

Μια εικόνα του πλούτου και της σημασίας της αρχαίας Δήλου μπορεί να έχει ο επισκέπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού που φιλοξενεί θαυμάσια γλυπτά, ψηφιδωτά και μικροαντικείμενα. Τα ευρήματα του νεκροταφείου της Δήλου από το γειτονικό νησάκι της Ρήνειας φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου, ένα νεοκλασικό κτίριο  των αρχών του 20ου αιώνα.

Μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας είναι και τα κτίρια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1958. Στα τρία κτίρια του φυλάσσονται συλλογές που αναδεικνύουν την καθημερινή ζωή και οικονομία του νησιού του προηγούμενους αιώνες.  Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται στο Κάστρο, ένα καπετανόσπιτο του 16ου αιώνα. Το δεύτερο κτίριο του Μουσείου είναι  αστική οικία, «Το σπίτι της Λένας» ,στα Τρία Πηγάδια της Χώρας. Στην ίδια περίοδο ανήκει και ο Μήλος του Μπόνη που καλύπτει την αγροτική ζωή της Μυκόνου.

 

Δεν είναι όμως μόνο το κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα σοκάκια και η νυχτερινή ζωή που κάνουν το νησί δημοφιλή προορισμό για όλο τον κόσμο.  Η Μύκονος είναι «ευλογημένη» με την ενέργεια της Δήλου, το φως του Αιγαίου, το τοπίο των Κυκλάδων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *