Ηδύτητα και λάμψη στις σάλες των ξενοδοχείων_

GREECE

INFO

Ένα από τα χαρακτηριστικά των καλών ξενοδοχείων πάντα είναι η μεταφορά του επισκέπτη σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Τα πολυτελή χαλιά και οι καλοφωτισμένοι διάδρομοι, οδηγούν τον  επισκέπτη σε έναν κόσμο που αφήνει έξω από την πόρτα του την καθημερινότητα, τη φασαρία και το γκρίζο της πόλης.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους, τα σύγχρονα ξενοδοχεία σχετίζονταν με την αστική ανάπτυξη και τους επισκέπτες που έφταναν στις πόλεις. Παράλληλα η ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων με σύγχρονες ανέσεις ήταν μια ένδειξη τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικές αίθουσες φιλοξενούν συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, τα εστιατόρια τους και τα καφέ γίνονται σημεία συναντήσεων  ενώ, περισσότερο και από οτιδήποτε άλλο ίσως, τα μπαρ γίνονται χώροι διασκέδασης – έμβλημα ολόκληρων εποχών.

Όμως οι εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς είναι και για τα Ξενοδοχεία μια πρόκληση να αναδειχθούν τα ίδια σε μέρος του στολισμού των πόλεων. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα φώτα, οι  εορταστικές  φιγούρες των εισόδων τραβούν τα βλέμματα των περαστικών και μετατρέπονται σε απόλυτους πρωταγωνιστές του Instagram.  Ακόμα περισσότερο μάλιστα στα περιφερειακά κέντρα όπου ο στολισμός των ξενοδοχείων έχει κεντρικό ρόλο ως τοπόσημο. Στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Divani Μετέωρα δεσπόζει το δωδεκάμετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το μεγαλύτερο της περιοχής. Και στη Δράμα το Hydrama Grand Hotel, ήδη σημείο αναφοράς για την πόλη στολίζεται για να υποδεχθεί τις γιορτές στις όχθες του υδροβιότοπου της Αγίας Βαρβάρας.

 

Ανάλογη βέβαια είναι η διακόσμηση και του εσωτερικού των ξενοδοχείων προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής, όπως ξεχωριστές είναι και οι εορταστικές ημέρες. Οι ήδη καλαίσθητες αίθουσες αποκτούν μια μεγαλύτερη ακόμα λάμψη που έχει σκοπό, και συνήθως καταφέρνει, να παρασύρει τους επισκέπτες σε μια χριστουγεννιάτικη διάθεση. Είναι ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός Santa’Hotels που προσδίδουν τα ξενοδοχεία Divani στην ταυτότητα που αποκτούν αυτές τις ημέρες. Στους χώρους των ξενοδοχείων, δίπλα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις γυαλιστερές μπάλες, τους καρυοθραύστες και τα παραμυθένια στολίδια, διοργανώνονται εκδηλώσεις με μουσική και πάντα ένα ιδιαίτερα φροντισμένο  μενού που ετοιμάζουν οι σεφ των εστιατορίων.  Προφανώς, το «αστέρι» των εκδηλώσεων είναι τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

 

Η ίδια η γαλλική λέξη «ρεβεγιόν», εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αναφέρεται στη γιορτή σε πολυτελείς χώρους, αριστοκρατικά σπίτια, ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα, που γίνονταν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι ρίζες της συνήθειας θα πρέπει να αναζητηθούν στην μεσαιωνική ιστορία της Δύσης όταν οι πιστοί έμεναν ξάγρυπνοι για να παρακολουθήσουν τη βραδινή λειτουργία και να γευματίσουν, συνήθως με ένα πλούσιο γεύμα.

 

Η συνήθεια του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς εμφανίστηκε και στην Ελλάδα στα τέλη του 19th αιώνα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας που υποδέχονταν στις στολισμένες σάλες χορού τα μέλη της αριστοκρατίας της πρωτεύουσας.  Νέα και εισαγόμενη  αυτή η συνήθεια, εισαγόμενο και το μενού που προσέφεραν και μάλιστα από τη γαλλική κουζίνα που θεωρούταν ό,τι πιο εκλεπτυσμένο για τις ανώτερες τάξεις της εποχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ξενοδοχείο που έφερε το ρεβεγιόν στην Ελλάδα, είναι η Μεγάλη Βρετανία, «γείτονας» των ανακτόρων και των μεγάρων της Βασιλίσσης Σοφίας και της Πανεπιστημίου.

Με τα χρόνια ωστόσο τα πράγματα ως προς τα πιάτα αλλάζουν. Οι ελληνικές γεύσεις βρίσκουν τη θέση στα μενού των μεγάλων ξενοδοχείων. Παραδοσιακά γλυκά και συνταγές προσφέρονται μαζί με ευρωπαϊκά εδέσματα. Πιθανόν το εορταστικό μενού είναι το πιο πλούσιο  που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης. Μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες αρνί αλλά και πανετόνε, φουά γκρα, ριζότο, ελληνικά κρασιά αλλά και σαμπάνια και gluhwein. Πρόκληση είναι για τα ξενοδοχεία να παρουσιάσουν ένα μενού με φαντασία, ποικιλία και γεύσεις!

Εύκολα ξεφυλλίζοντας τα προτεινόμενα μενού των ξενοδοχείων θα εντοπίσει κάποιος γεύσεις από όλο τον κόσμο: Χαρακτηριστικές οι επιλογές του Royal Olympic για το πάρτι της πρωτοχρονιάς που προσφέρει spring rolls αλλά και μανιτάρι σκορδάτα με γραβιέρα σε ένα εορταστικό, γευστικό ταξίδι από την Κίνα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, το ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens – City Centre προσφέρει πιάτα στα οποία συνυπάρχουν καπνιστός σολομός με σάλτσα αγροιοράπανου και ρολό γαλοπούλας με φασκόμηλο, φρέσκο βούτυρο, κιμά κοτόπουλο και βερίκοκο. Τα μενού, άλλοτε a la carte και άλλοτε μπουφές,  αποτελούν σίγουρα μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουμε γεύσεις αν μη τι άλλο ασυνήθιστες.

Εκτός από τις εκλεπτυσμένες συνταγές, τα ξενοδοχεία διοργανώνουν πάρτυ με ζωντανή μουσική, όπως συμβαίνει στο Teight Hotel και το Crowne Plaza ή με dj όπως στο Margi Hotel.

 

Σε μια άλλη συνήθεια των ημερών ανταποκρίνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά που  φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Mona’s March στο Ψυρρή όπου μια ομάδα διακεκριμένων καλλιτεχνών εκθέτουν μια ποικιλία έργων τέχνης χωρίς να λείπουν και από εδώ οι γευστικές προτάσεις.

Σε αυτές τις ημέρες τα ξενοδοχεία όχι απλώς συμπληρώνουν την εικόνα των πόλεων αλλά πρωταγωνιστούν  και μάλλον δείχνουν το δρόμο, και μάλιστα ένα δρόμο στολισμένο, γεμάτο μουσική, μυρωδιές και γεύσεις…

 

 

 

  

 

              

 

EVENT NAME:
Ηδύτητα και λάμψη στις σάλες των ξενοδοχείων
CONFERENCE CENTRE:
-
START DATE:
December 1 2025
END DATE:
January 2 2026

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *