Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – OAK

Τμήμα του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) είναι το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran, που εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουνίου 2008, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική».

Το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων στεγάζεται σε κτήριο της ΟΑΚ, που ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και οργανώθηκε με την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Με επιχορήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων έγινε η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Αρχικός θησαυρός του Μουσείου είναι τα περίπου 6.000 βότανα της Συλλογής Κρητικών Βοτάνων, που προσέφερε στην ΟΑΚ το 2003 ο Γάλλος Καθηγητής της Βοτανικής Jacques ZAFFRAN (Ζακ Ζαφράν).

Ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική μελέτη της πλούσιας χλωρίδας της Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1935. Πτυχιούχος της Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Αλγερίου, σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και από το 1964 ασχολείται με τη συστηματική μελέτη των βοτάνων της Κρήτης. Το βιβλίο του για τη χλωρίδα της Κρήτης (615 σελίδες, στα Γαλλικά, 1990), αποτελεί κλασικό έργο επί του αντικειμένου. Από το 2004 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσει τη μελέτη των βοτάνων και τον εμπλουτισμό της Συλλογής και να διευκολύνει την κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της.

Το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ περιλαμβάνει αίθουσα – εκθετήριο, εργαστήριο και δωμάτια για τη φιλοξενία ερευνητών. Φυσικά, και οι λοιπές εγκαταστάσεις της ΟΑΚ εξυπηρετούν και τις ανάγκες του Μουσείου.

Για πληροφορίες σχετικά με τα Προγράμματα του Μουσείου και επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: +30 28240 22500, 22245 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: oac@otenet.gr

 

5 σχόλια.

  1. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

  2. Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice post.

  3. Exceptional post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Many thanks!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *