Μεγάλο Αρσενάλι | ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΚΡΗΤΗ

INFO

Από τα τέλη του 15ου αιώνα η Βενετία άρχισε να κατασκευάζει νεώρια στις κτήσεις της, για τη συντήρηση και την ετοιμότητα του στόλου. Τα χανιώτικα αρσενάλια ιδρύθηκαν το 1497 και με σταδιακές προσθήκες απάρτισαν δύο εντυπωσιακά σύνολα ενώ το «Μεγάλο Αρσενάλι», ολοκληρώθηκε το 1600. Με την προσθήκη του ορόφου το 1872, επί Τουρκοκρατίας, φιλοξένησε αρκετές σημαντικές δημόσιες λειτουργίες, όπως, το σχολείο της Χριστιανικής Κοινότητας. Από το 1892 στέγασε στη μεγάλη του αίθουσα θεατρικές παραστάσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης ως δημόσιο νοσοκομείο, αλλά και ως Δημαρχείο από το 1828 έως το 1941, όταν και καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

Το 1997 ο Δήμος Χανίων, με τη φροντίδα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), ανέθεσε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, την προμελέτη ανάπλασης του μνημείου.

Το μνημείο μετατράπηκε σε εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων. Εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου 2002 και παραδόθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Οι χώροι είναι κατάλληλοι για ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, προβολές και παρουσιάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά. Παντού παρέχεται πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Ένα σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *