Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) από την αρχή της λειτουργίας της (1968) έθεσε ως κύριο στόχο της εργασίας της τη συμμετοχή στον διάλογο ως διακονία προς τον πλησίον και την υποστήριξη της καταλλαγής ανάμεσα σε συγκρουόμενες καταστάσεις, πάνω σε καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. 

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας η ΟΑΚ δίδει την ευκαιρία στον επισκέπτη-σύνεδρο, να έλθει σε επαφή με την ιστορία της Ακαδημίας βιωματικά. Η διά ζώσης επίσκεψη δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την ψηφιακή. Η επίσκεψη γίνεται εμπειρία, σε έναν ανοιχτό χώρο γεμάτο φυσικό κάλλος και Ιστορία. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία  να δει τους χώρους όπου πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016), να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και να περπατήσει στα «Φωτεινά Μονοπάτια – Καλντερίμια», ώστε να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα, έργα νέων από τη Γερμανία, τα οποία δίδουν έμφαση στην ομαδικότητα, τη σύμπραξη, αλλά και τη γνωριμία με τον πολιτισμό της Κρήτης. 

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων το οποίο διαθέτει 6.000 είδη της κρητικής χλωρίδας, αλλά και να ενημερωθεί για τη μεγάλη συλλογή θεολογικών βιβλίων και όχι μόνο, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», όπως και στη συλλογή έργων Τέχνης του Προγράμματος της ΟΑΚ «Πρόσωπο προς Πρόσωπο». Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης και σε άλλες περιοδικές συλλογές έργων Τέχνης, τις οποίες το Ίδρυμα φιλοξενεί κατά καιρούς. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα δύο ιερά παρεκκλήσια της ΟΑΚ, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αββά Μακαρίου, όπως επίσης και το Αγιογραφείο του Ιδρύματος, για να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές του, στις οποίες εντάσσονται τα σεμινάρια Αγιογραφίας που προσφέρονται σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Στα σεμινάρια αυτά επιδιώκεται ο γενικός κατατοπισμός και η πρακτική εξάσκηση της τεχνικής της βυζαντινής αγιογραφίας.       

Δίδοντας μεγάλη έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως  ο συνεδριακός και ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων μας, η ΟΑΚ διοργανώνει ή και φιλοξενεί επιστημονικές Ημερίδες, τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια με δική της πρωτοβουλία ή σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, κορυφαία Κέντρα Ερευνών, Ιδρύματα και Οργανισμούς, εκκλησιαστικούς ή άλλους τοπικούς και διεθνείς Φορείς. 

Η ΟΑΚ διαθέτει δύο (2) κύριες συνεδριακές Αίθουσες, χωρητικότητας 650 και 100 ατόμων αντίστοιχα και έξι (6) μικρότερες αίθουσες, για παράλληλες συνεδρίες ή και για επιστημονικές Ημερίδες, με σύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό (σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης, οθόνες, προβολείς, μικροφωνικό σύστημα, διαδίκτυο κ.λπ.) καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις συνεδριακές απαιτήσεις. Επιπλέον, παρέχει πρόσβαση σε Βιβλιοθήκες, γραμματειακή υποστήριξη, υλικό συνεδρίου (τσάντες, έντυπο υλικό κ.λπ.) και διαλείμματα με γευστικά κρητικά παραδοσιακά εδέσματα και ζεστά ή κρύα ροφήματα. 

Η ΟΑΚ μπορεί να παρέχει φιλοξενία στα (60) δίκλινα δωμάτια, τα οποία αποτελούνται είτε από δύο κρεβάτια, είτε από ένα διπλό. Πέντε από τα δωμάτια είναι σουίτες και δύο (2) ΑΜΕΑ. Όλα έχουν το δικό τους αυτόνομο μπάνιο και τα περισσότερα διαθέτουν θέα προς τη θάλασσα και κλιματισμό. Εάν ο αριθμός των συνέδρων υπερβαίνει τις δυνατότητες φιλοξενίας της ΟΑΚ, αξιοποιούνται οι πλησιέστερες ξενοδοχειακές μονάδες (ξενώνες μέχρι 5*).

Τα γεύματα, σερβίρονται σε μία από τις τρεις τραπεζαρίες (χωρητικότητας 150, 35 και 20 θέσεων) του Ιδρύματος, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν ο καιρός το επιτρέπει, τα γεύματα σερβίρονται στη μεγάλη βεράντα.

Η ΟΑΚ συνεχίζει να διακονεί τον άνθρωπο και να εκφράζει την αγωνία και την ανάγκη για την επανεύρεση της χαμένης μας αυτοσυνειδησίας και του σεβασμού στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η μακρόχρονη εμπειρία μας στη διοργάνωση συνεδρίων, το όμορφο περιβάλλον και η ανθρώπινη επικοινωνία διασφαλίζουν την επιτυχία του κάθε συνεδρίου σας!